Autorităţile din Noua Zeelandă, respectiv Departamentul de Conservare, Ministerul de Externe, Poliţia şi Centrul de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare, susțin că sunt şansele ca biologului român dispărut la 2 ianuarie să fie în viaţă sunt minime, a declarat Ministerul român de Externe, la solicitarea NewsIn.
Biologul din Alba Iulia, Mihai Nagy Muncuş, în vârstă de 33 de ani, care s-a alăturat unei misiuni de voluntariat în cadrul unui program de conservare a naturii în Insula Raoul din Pacific (Noua Zeelandă), în luna octombrie 2010, a fost dat dispărut din 2 ianuarie, după ce nu s-a mai întors de pe țărmul insulei unde proceda la măsurători legate de temperatura apei.
Personalul bazei de cercetare, îngrijorat de lipsa îndelungată a biologului, s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost găsită maşina şi echipamentele aferente, însă cetăţeanul român nu a fost găsit.
Autoritățile locale au demarat operațiunile de căutare încă din data de 2 ianuarie 2012, se arată în comunicatul MAE.
O echipă de cercetători de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curenţilor marini şi a zonei celei mai probabile pentru căutările demarate. De asemenea, în data de 3 ianuarie, autorităţile au trimis un elicopter - echipat special pentru acţiuni de salvare - în zona în care se presupune că cetăţeanul român ar fi dispărut, pentru efectuarea operaţiunii de căutare. Urmare a rezultatelor obţinute, autorităţile neozeelandeze şi echipa de căutare au informat misiunea diplomatică a României că, din păcate, şansele ca cetăţeanul român dispărut să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Operaţiunile de căutare au continuat şi în data de 4 ianuarie, fiind întrerupte la lăsarea nopţii - din cauza diferenţei de fus orar, în zona respectivă la acest moment este deja noapte, a mai precizat Ministerul român de Externe.
Ambasada României la Canberra este în contact permanent atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu familia persoanei dispărute.
Cea mai probabilă ipoteză este că a căzut în apă, după ce a fost lovit de un val puternic.
Citește și:
Un biolog român dat dispărut în Noua Zeelandă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu