Autonomie Ținut Secuiesc. Kelemen Hunor: Aştept scuze de la premierul Tudose

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a a afirmat, vineri, că aşteaptă scuze de la premierul Mihai Tudose şi retragerea declaraţiilor făcute de acesta în contextul discuţiilor privitoare la autonomia teritorială a ţinutului secuiesc.

"Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente. El nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie.(...) În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte. În rest, că nu vrea niciun dialog, am înţeles. Noi nu am spus nimic nou. De 25 de ani, de fapt din 1993, UDMR are în program aceste forme instituţionale în interiorul statului român, fără să lezăm integritatea teritorială şi suveranitatea statului roman, acele forme instituţionale pentru a păstra integritatea lingvistică, culturală a minorităţii maghiare. Deci nu e nimic nou sub soare, nu spunem prima dată. De aici până la a propune spânzurarea oamenilor e o cale foarte lungă", a spus Kelemen Hunor, la RFI. 

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns: "Am vrut să semnăm în decembrie, din varii motive nu am reuşit. A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (...). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei declaraţii". 

Tudose: Refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României

"În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", a scris premierul Mihai Tudose, joi, pe Facebook. 

Pe de altă parte, el a precizat, la Realitatea TV, că nu trebuie dată prea multă importanţă unor astfel de iniţiative. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel