Australia: New South Wales, ultimul stat care legalizează avortul

Parlamentul local din New South Wales (NSW), cel mai populat stat din Australia, a adoptat legi care dezincriminează avortul, devenind ultima jurisdicţie din ţară ce a făcut acest lucru, relatează joi DPA şi France Presse.

Aşa-numitul 'Act privind legea de reformă a avortului 2019' a fost aprobat de camera inferioară a parlamentului acestui stat cu 26 de voturi pentru, contra 14 miercuri, după zeci de amendamente propuse ce au declanşat dezbateri emoţionale maraton, dispute aprinse şi săptămâni de proteste.

,,Avortul a fost dezincriminat în NSW. Îmi pare rău că a durat atât de mult', a scris joi pe Twitter Alex Greenwich, un parlamentar independent din Sydney care a propus legea în august.

Proiectul de lege scoate avortul din codul penal al statului, la aproximativ 119 ani după ce a fost inclus. Legea va permite avortul până la 22 de săptămâni de sarcină şi chiar mai târziu dacă doi medici sunt de acord. Anterior, New South Wales a permis avorturile dacă medicii credeau că continuarea unei sarcini era un risc pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei.

,,Odată cu aprobarea acestui proiect de lege, parlamentul nostru afirmă că avem încredere în femei. Avem încredere în femei să ia decizii cu privire la propriile vieţi şi propriul corp', a declarat Jo Haylen, parlamentară şi co-sponsor al proiectului de lege, înainte de votul final în parlamentul din Sydney.

Proiectul de lege a trecut în camera superioară miercuri noapte după 40 de ore de dezbateri non-stop - a treia cea mai lungă noapte în legislatura statului NSW. Grupuri religioase şi mai mulţi politicieni ai acestui stat, precum şi de la nivel federal s-au opus legislaţiei şi au condus proteste zgomotoase, inclusiv fostul prim-ministru Tony Abbott, care a numit propunerea drept 'infanticid la cerere'. Criticii proiectului de lege şi-au exprimat îngrijorările cu privire la impactul pe termen lung al avorturilor, precum şi în legătură cu avorturile selective în funcţie de sexul prognozat al bebeluşului. Vechea lege, care data din 1900, prevedea o închisoare de până la zece ani pentru femeile care făceau avort sau pentru medicii care practicau un avort voluntar (IVG).

Statul conservator Queensland (nord-est) a depenalizat avortul anul trecut. De la legalizarea avortului în Queensland în octombrie 2018, New South Wales, cel mai populat stat australian, a fost singurul teritoriu unde avortul a rămas ilegal, chiar dacă legea a fost rar aplicată. Începând cu anii '70, mai multe jurisprudenţe au reuşit să reducă pedeapsa aplicată potrivit textului din 1900, considerând în special că avortul era posibil cu avizul unui medic dacă starea de sănătate a mamei era în joc.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel