EXCLUSIV  Aurul României. Adrian Vasilescu (BNR), reacție la suspiciunile lui Teodorovici: Să citească!

Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a explicat pentru DC News, ce se întâmplă cu aurul României depozitat la banca Angliei, ca reacție la declarația ministrului de finanțe Eugen Tedorovici care a afirmat că există posibilitatea ca rezerva din străinătate să fie gajată de cei care o păstrează în interesul respectivei bănci.  

“Este exclus. Banca Angliei poate să efectueze operațiuni numai cu acordul și mai ales la cererea Băncii Naționale a României, potrivit contractului. Să citească, că am scris în fiecare an la Parlament raport despre aceste lucruri, cantitate, condiții. Raportul BNR este și auditat internațional”, a spus Vasilescu pentru DC News. 

"Cei care fac astfel de declarații nu citesc"


Vasilescu a povestit și despre momentul în care o parte din aurul țării a fost trimis în Anglia cu acordul principalelor instituții și al președintelui Ion Iliescu.

"În privința acestei rezerve de aur, BNR este extrem de transparentă. Toți cei care fac asemenea declarații, dar absolut toți fără excepție, care se referă la netransparența BNR, și spun că aurul este în pericol, nu citesc. BNR, din 2002, publică cu regularitate toate datele necesare privind rezerva de aur, absolut toate. Văd acum întrebări de genul cine v-a dat voie să scoateți aurul din țară? Banca Națională, potrivit legii, nu trebuie să ceară dreptul nimănui.

Are dreptul să administreze rezerva de aur a țării, că nu e a statului și totodată poate să aleagă unde să o țină, în țară sau în străinătate. Atunci când a fost dus aurul în străinătate, BNR a făcut scrisori detaliate celor două Camere al Parlamentului, Președintelui României, Primului Ministru, unor miniștri precum cel al Transporturilor. BNR a explicat ce va face și de ce va face. Nici Parlamentul, nici președintele, nici premierul nu au avut obiecții. De atunci nu a mai fost făcut niciun transport de aur", a declarat Vasilescu. 

 Și Ceaușescu ținea aurul în străinătate

"Prețul aurului este fluctuant și valoarea celui de la Londra a crescut deopotrivă. Astfel criticii de serviciu au  tras concluzia că BNR a mai dus aur acolo. Fals. Nu a mai dus niciun gram de aur în plus față de cele 61 de tone duse până în 2012, că nu a fost transportat tot odată. Nici Ceaușescu nu l-a dus pe tot odată că și el ținea aurul României în străinătate", a mai spus Vasilescu.

VEZI ȘI:

Daniel Zamfir, scrisoare lui Mihai Tudose: Îi solicit DE URGENȚĂ...

O preţioasă licitaţie de ceasuri şi bijuterii, la Artmark

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, vrea constituirea unei comisii parlamentare pe tema aducerii aurului României în țară.

”Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă – de fapt, Senatul are aceste atribuţii – care să spună aşa: dom'le, haideţi să vedem situaţia reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de graţie, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie şi cine dispune de acest aur. Acest aur în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă? De fapt, dacă vedem acel contract, vom şti exact", a spus Eugen Teodorovici, la Antena 3.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel