Au trecut doi ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești

Maternitatea_giulesti
Maternitatea_giulesti

Doi ani au trecut de la cea mai mare tragedie petrecută vreodată într-un spital din România. În seara zilei de 16 august 2010 se dezlănțuia iadul pentru mamele și rudele a 11 copii născuți prematur și internați în secția de Terapie Intesivă a Maternității Giulești.

16 august 2010, o zi obișnuită la Maternitatea Giulești. Nimic nu anunța evenimentul ce avea să curme viața a șase dintre nou-născuți și să arate tuturor imperfecțiunile unui sistem bolnav. În jurul orei 18 și 24 de minute, un apel la 112 anunța un incendiu la Maternitatea Giulești. Ardea Terapia Intensivă, locul în care, în acel moment, se aflau 11 copii. Alarma anti-incendiu n-a sunat, pentru că nu există așa ceva. Pompierii au intervenit imediat, dar, totuși, prea târziu. Vina pentru acest lucru a căzut pe capul conducerii, care exact în momentul respectiv sărbătoreau într-o încăpere la etaj. Astfel, pentru șase din cei 11 premați, incubatorul care la asigura o șansă la viață, s-a transformat într-un loc al pierzaniei. Fumul gros combinat cu temperaturile extrem de ridicate le-au fost fatale. Trei dintre bebeluși au murit pe loc, alți trei au încetat să mai lupte la câteva zile după. Cinci au rămas în viață, dar au suferit arsuri grave.

Cine este cu adevărat vinovat ?

Cauza declansării incendiului pare să fi fost o cârpeală la unul dintre cablurile aparatului de aer condiționat. "Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, si nu exploziv", se precizează în expertiza Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă - Insemex- Petroșani. Potrivit procurorilor, pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrica și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma caruia șase nou-născuti aflați în salon au decedat, iar alți cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale și a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstanțele și consecințele produse evenimentul prezintă unicitate în plan național, având un impact social deosebit, afirmau procurorii, în rechizitoriu.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în 16 august 2010, potrivit planificării, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției Neonatologie, pe o tură de 12 ore, care a început la ora 7.00 și se finaliza la orele 19.00. Aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanența nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensiva, au apreciat procurorii.

Astfel, la ora 18.24, asistenta a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave, respectiv decesul a șase nou-născuți și vătămarea gravă a altor cinci, se arată în rechizitoriu.

Vinovată, dar reangajată

Chiar dacă mare parte din vină îi aparține, asistenta din secția de nou-născuți a Maternității Giulești, Florentina Daniela Cârstea, a fost reangajată legal, în mai 2011, pe postul ei imediat ce i s-a terminat interdicția. Bogdan Marinescu, directorul de atunci al spitalului nu mai e director, dar lucrează în continuare la maternitate.

Asistenta a fost arestată la câteva zile după incendiul din august 2010. Tribunalul București a decis, în 21 octombrie 2010, eliberarea ei din arest.

Cei doi ani "au trecut greu, dar au trecut bine"

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești, a precizat astăzi că acești doi ani de la tragedie marchează o schimbare totală a Secției de Terapei Intensivă. Cei doi ani "au trecut greu, cu multe probleme de rezolvat, dar au trecut bine. Am făcut tot ce s-a putut face pentru ca spitalul să fie la standarde europene", a declarat Doru Pană.

Totuși, medicii recunosc că în urma scandalului a scăzut numărul nașterilor operate la maternitate."În comparație cu 2010 sunt mai multe mămici. În comparație cu anul de dinainte de tragedie sunt ceva mai puține. Partea de nou-născuți a fost refăcută în totalitate, s-au refăcut toate instalațiile electrice, toate instalațiile de oxigen", a mai anunțat el.

Mamele vor să monteze o plăcuță comemorativă

Mamele care și-au pierdut pruncii vor să pună o plăcuță comemorativă în amintirea micuților. Conducerea ar fi de acord, dacă se respectă toate condițiile legale. "În principiu, montarea oricărei plăci, fie ea comemorativă sau de orice altă natură, presupune aprobări. Noi nu putem să trecem peste lege. În condițiile în care are proiect de urbanism și  toate aprobările necesare, sincer nu avem niciun fel de problemă.", a menționat purtătorul de cuvânt al maternității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel