Au copiat biroul ministrului de externe pentru o țeapă de 8 milioane de euro

Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Frantei
Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Frantei

Forțele speciale din Israel au reținut trei bărbați sub acuzația că au înșelat un om de afaceri cu opt milioane de euro, bani dați pentru eliberarea unor ostatici, transmite The Guardian. Ei au copiat biroul ministrului de externe francez Jean-Yves Le Drian și au folosit o sosie pentru a obține bani de la oameni de afaceri, ambasade și consulate.

Cei trei franco-israelieni sunt acuzați că s-au prezentat ca apropiați ai ministrului de externe al cabinetului Jean-Yves Le Drian, inclusiv în e-mailuri și apeluri video pentru a obține banii, susținând că este vorba de operațiuni de acoperire iar banii sunt folosiți drept răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor deținuți de extremiști islamici.

Bărbații, cu vârste între 37 și 47 de ani, au fost prinși când au chemat victima într-un apartament dintr-o suburbie din Tel Aviv, în februarie. La operațiune au participat polițiști și membri ai unității de crimă internațională din Israel, temuții Lahav 433.

"Au sunat, au trimis emailuri și, uneori, au folosit aplicația de apel video Skype pentru a se preface că sunt pentru ministru însuși", a declarat o sursă de poliție jurnaliștilor francezi.

O copie fidelă a biroului unui ministru

Anchetatorii declară că i-au urmărit pentru înșelătorii similare începând din 2015. Aceasta a început în septembrie anul trecut, când presupușii infractori au început să cheme șefii companiei de la bursa din Franța, CAC 40, susținând că au căutat în mod discret fonduri pentru a ajuta la plata răscumpărărilor pentru ostatecii deținuți în Mali și Siria. Aproximativ 40 de directori au fost abordați, precum și mai multe ambasade și consulate.

Potrivit presei israeliene, hoții a construit o replică exactă a biroului lui Le Drian la Quai d'Orsay - biroul străin francez de la Paris - inclusiv mobilierul potrivit, un pavilion tricolor în fundal și o imagine a președintelui francez Emmanuel Macron, pe perete.

Se crede că au folosit un expert în machiaj pentru a deghiza o persoană ca ministru, în timp ce altul a fost șeful de personal al lui Le Drian, pentru conferințe video cu mai multe companii de securitate franceze pe care le vizau, solicitând asistență financiară urgentă pentru a efectua "operațiuni", inclusiv salvarea de ostateci de la Isis, achiziționarea de arme și alte operațiuni secrete.

Totodată au cerut celor pe care aceștia i-au contactat să păstreze confidențialitatea pentru a evita implicarea și expunerea guvernului francez.

"Majoritatea celor contactați nu au răspuns, pentru că nu era o metodă obișnuită folosită în lumea diplomatică și de afaceri. Alții deja știau de o încercare anterioară de fraudă cu Le Drian", a spus un ofițer de poliție francez.

Banii au fost spălați în conturi din China

Un om de afaceri a căzut în plasa hoților și a plătit 8 milioane de euro înainte de a-și da seama că a fost înșelat. Anchetatorii au descoperit o rețea complexă de operațiuni bancare din Europa de Est către China, dar luni de zile nu au reușit să urmărească fraudatorii.

"Banii au trecut printr-un cont european înainte de a fi trimis la altul în China. După ce au fost plătite unele "compensații", o parte din bani s-au întors în Israel. În general, specialiștii în spălarea banilor păstrează o comision de 25%", a declarat un specialist în fraude pentru ziarul Le Parisien.

"Am aflat că au abordat o nouă victimă care era pregătită să le acorde acestor trei bărbați 2 milioane de euro", a spus o sursă de poliție franceză. Ofițerii au însoțit femeia de afaceri la o întâlnire care le-a permis să identifice și să localizeze infractorii.

La interogatoriu, cei trei bărbați au negat orice implicare în fraudă. Anchetatorii au declarat că au confiscat un iaht în portul din Tel Aviv, și au blocat toate bunurile lor.

Procuratura de la Paris intenționează să trimită dosarul său instanței israeliene care să permită acuzaților să fie judecat în Israel.

Le Drian, în vârstă de 71 de ani, este un fost ministru al partidului socialist, care sa alăturat guvernului centralist al lui Macron în calitate de ministru pentru Europa și afacerile externe în 2017.

Vezi și: Ministrul francez, mesaj emoționant pentru România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel