Atletism: Justiţia elveţiană menţine suspendarea super-provizorie a regulamentului ce o vizează pe Semenya

Justiţia elveţiană, sesizată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), şi-a menţinut decizia de a o autoriza provizoriu pe atleta Caster Semenya să concureze în proba de 800 m, până când decide în privinţa regulamentului referitor la femeile hiperandrogene, contestat de sud-africană, informează AFP.

Curtea supremă elveţiană, care a anunţat această suspendare săptămâna trecută, a respins miercuri apelul IAAF, au anunţat, joi, avocaţii dublei campioane olimpice.

"Curtea a estimat că IAAF nu a prezentat niciun argument sau niciun element nou care să justifice reevaluarea primei sale decizii", a afirmat instanţa într-un comunicat, adăugând că "în consecinţă Semenya rămâne autorizată până la noi ordine să participe fără restricţii la orice competiţie".

Curtea supremă elveţiană, sesizată de atleta sud-africană Caster Semenya, anunţase recent că a suspendat provizoriu reglementările Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) ce obligă sportivele hiperandrogene să ia medicamente pentru scăderea nivelului de testosteron în cazul în care doresc să participe la competiţii.

Tribunalul a luat această măsură de manieră super-provizorie, suspendând aplicarea reglementării IAAF până la o nouă audiere.

Caster Semenya a făcut apel în faţa justiţiei elveţiene la decizia controversată a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în favoarea regulamentului IAAF care îi impune, ca în cazul altor atlete hiperandrongene, să urmeze un tratament medicamentos pentru scăderea concentraţiei de testosteron.

"Sunt o femeie şi o atletă de clasă mondială. IAAF nu mă va droga sau nu mă va împiedica să fiu ceea ce sunt", a scris atleta sud-africană în apelul depus în faţa Curţii supreme federale elveţiene din Lausanne.

Semenya solicită justiţiei elveţiene să anuleze în totalitate decizia TAS, care a respins pe 1 mai recursul său împotriva noului regulament al IAAF.

Semenya, regina incontestabilă pe distanţa de 800 m, nu putea concura în această probă, ea trebuind să respecte o nouă reglementare a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), de altfel foarte criticată.

Noul regulament impune din data de 8 mai anumitor atlete care prezintă o diferenţă de dezvoltare sexuală (DSD) să urmeze un tratament pentru scăderea concentraţiei de testosteron, ce le oferă un avantaj incorect la categoria feminină, conform IAAF.

Caster Semenya, Francine Niyonsaba şi Margaret Wambui au fost recunoscute ca fiind hiperandrogene, beneficiind în mod natural de o concentraţie ridicată de testosteron.

IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor reguli ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel