Atentat Sankt Petersburg. Putin a convocat serviciile de securitate

Bogdan Bolojan / 05 apr 2017 / 15:11

Fiecare membru al Comunității Statelor Independente reprezintă practic o potențială țintă a unor atacuri teroriste, a declarat miercuri președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni la Moscova cu șefii serviciilor de securitate din CSI, relatează agenția de presă RIA Novosti pe pagina sa electronică.

"Vedem că situația, din păcate, nu se îmbunătățește. Și cea mai elocventă dovadă a acestui lucru sunt recentele evenimente tragice din Sankt-Petersburg. Ca urmare a unui act terorist, au murit oameni și sunt mulți răniți", a spus Putin.

În afară de terorism, a subliniat șeful statului rus, există multe alte amenințări la adresa membrilor CSI (fostele republici din URSS, cu excepția țărilor baltice, Georgiei și Ucrainei), precum crima organizată, traficul de droguri, corupția și "influența forțelor externe asupra situației politice interne".

În acest context, Vladimir Putin a subliniat că serviciile secrete din spațiul CSI cooperează în mod eficient, remarcând între altele faptul că această reuniune este aniversară, întrucât în urmă cu 25 de ani a fost semnat un acord în cadrul CSI privind cooperarea serviciilor secrete în domenii de interes major.

Un atentat terorist comis de un kamikaze a avut loc luni la Sankt-Petersburg, soldat cu cel puțin 14 morți și 50 de răniți, conform celui mai recent bilanț. Presupusul autor al atacului ar fi Akbarjon Djalilov, născut în 1995 în Kârgâzstan — fostă republică sovietică din Asia Centrală. Potrivit autorităților kârgâze, tânărul de 22 de ani locuia în Rusia din 2011 și avea cetățenie rusă, relatează Agerpres.

[citeste si]