Atac terorist Charlie Hebdo: Filmul celei de-a doua zile de vânătoare a fraților Kouachi

Frații Kouachi, suspectați că au comis atacul asupra redacției revistei satirice Charlie Hebdo, nu au fost capturați de autoritățile franceze, după două zile de la masacrul din Paris. Joi au circulat multe informații contradictorii legate de locația și direcția franco-algerienilor. După ce primele date indicau că Said și Cherif Kouachi se îndreaptă spre Paris, iar mai apoi că s-au baricadat într-o casă, presa franceză spune că cei doi s-ar fi refugiat într-o pădure din apropierea graniței cu Belgia. Autoritățile franceze au disclocat fără succes în această zonă elicoptere, forțele speciale și zeci de mii de polițiști. Între timp, președintele SUA, Barack Obama, a calificat și el atacul drept unul terorist și a semnat în cartea de condoleanțe de la ambasada Franței din Washington. (Mai jos puteți urmări transmisiunile a două posturi de televiziune, France 24 și Sky News, despre operațiunea de "neutralizare" a fraților Kouachi)

Citește aici filmul evenimentelor de joi, prima zi de căutare a fraților Kouachi

UPDATE 21:30 - "Franţa a făcut faţă atacurilor teroriste şi suntem mândri de eficienţa forţelor de ordine", a declarat, vineri seară, preşedintele Francois Hollande.

"Franţa, chiar dacă a făcut faţă atacurilor teroriste, chiar dacă ştie că dispune de agenţi de securitate capabili de acte de curaj, nu a terminat cu ameninţările cărora trebuie să le facă faţă. De aceea, vă îndemn să daţi dovadă de vigilenţă, să vă mobilizaţi", a declarat Francois Hollande după ce autorităţile au reuşit neutralizarea presupuşilor autori ai atacului care a vizat revista Charlie Hebdo şi a unui alt terorist, care luase ostatici la un magazin evreiesc din Paris.

UPDATE 19:30 - Frații Kouachi nu ar fi știut că există o persoană în interiorul tipografiei în care s-au baricadat. Prin urmare, nu a fost vorba de o luare de ostatici, tipografa de 26 de ani ascunzându-se timp de opt ore, până la deznodământul crizei, conform Le Figaro.

UPDATE 19:15 - Bilanțul celor trei zile de panică în Franța: 53 de ore de frică, 17 persoane ucise, 3 jihadiști doborâți și 16 răniți

UPDATE 18:50 - Reuters: Patru ostatici ai magazinului evreiesc au fost uciși

UPDATE 18:30 - Amedy Coulibaly, care ținea mai mulți ostatici într-un magazin evreiesc, a fost ucis de forțele speciale - presă. Nu se știe nimic despre complicea lui, iar "mai mulți" ostatici din cei 6 ar fi scăpat cu viață.

UPDATE 18:23 - Direcția Generală a Jandarmeriei Naționale, citată de Le Monde, confirmă că frații Kouachi au fost uciși în timpul asaltului forțelor speciale. Agresorii ar fi deschis focul împotriva autorităților înainte de a fi uciși.

UPDATE 18:20 - Singurul ostatic pe care frații Kouachi îl aveau în custodie a scăpat cu viață - Sky News.

UPDATE 18:15 - După ce anterior s-au auzit mai multe explozii, mai mulți ostatici ai magazinului evreiesc, ținuți captivi de Amedy Coulibaly, au fost eliberați - AFP

UPDATE 18:12 - AFP: Suspecții în cazul atacului asupra Charlie Hebdo au fost uciși.

UPDATE 18:10 - Reporterii Sky News susțin că s-au auzit 6 explozii la luare de ostatici de la magazinul evreiesc.

UPDATE 18:00 - S-au auzit explozii și împușcături la tipografia unde sunt baricadați frații Kouachi. Surse Le Monde spun că forțele de ordine au dat asaltul final.

UPDATE 17:40 - Hassan Nasrallah, liderul organizației libaneze Hezbollah, spune că extremiștii islamiști care măcelăresc oameni insultă Islamul și pe Profetul Mohamed mai mult decât cei care satirizează religia (Ha'aretz).

UPDATE 17:25 - Potrivit Associated Press, un ofițer de poliție spune că Amedy Coulibaly, care ține ostatici la o alimentară evreiască, a amenințat că ucide persoanele pe care le reține dacă polițiștii dau asaltul asupra fraților Kouachi, baricadați de peste 8 ore într-o tipografie.

UPDATE 17:00 - În plină psihoză provocată de cele două crize simultane, fondatorul Frontului Național, Jean Marine le Pen, a publicat pe Twitter o imagine etichetată de internauți drept "oportunistă", în care este scris: Fii calm și votează Le Pen (Marine Le Pen, fiica sa, lider al FN și potențial candidat la prezidențiale - n.r).

UPDATE 16:50 - Au trecut aproape 7 ore de când frații Kouachi țin captiv un ostatic într-o tipografie.

UPDATE 16:40 - Ministrul israelian de Externe, Avigodor Lieberman, spus că Israelul este îngrijorat de "ofensivă teroristă" din Franța. A doua luare de ostatici din Franța se desfășoară la o alimentară cu specific evreiesc.

UPDATE 16:25 - Europe1 difuzează imagini cu momentul în care un bărbat este reținut de poliție în cazul celui de-al doilea incident cu luare de ostatici.

UPDATE 16:15 - Piața Trocadero a fost evacuată din cauza unei alarme false - ministerul de Interne.

UPDATE 15:30 - MAE a remis redacției o avertizare de călătorie în Franța. "Ministerul Afacerilor Externe amintește faptul că autoritățile franceze au decis să instituie nivelul maxim de alertă pentru nordul Franţei, context în care se recomandă cetăţenilor români care urmează să călătorească sau se află deja pe teritoriul Republicii Franceze, cu precădere în zona capitalei Paris (regiunile Ile-de-France și Picardie), să manifeste prudenţă sporită (...) Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Franceză în această perioadă, ca, anterior efectuării deplasării, să urmărească cu atenţie recomandările/avertizările emise de autorităţile". franceze.

UPDATE 15:15 - Cel puțin două decese la luarea de ostatici din Nord-Estul Parisului - informație AFP, neconfirmată oficial.

UPDATE 14:35 - Presa franceză relatează că vineri, la amiază, s-au auzit mai multe împușcături în Nord-Estul Parisului, la Porte de Vincennes. Unele informații vorbesc despre o luare de ostatici a cărui autor ar fi bărbatul care, cu o zi în urmă, a împușcat mortal o polițistă (detalii AICI).

UPDATE 14:25 - Bărbatul suspectat că a împușcat mortal, joi dimineață, o polițistă este membru al aceluiași grup jihadist ca cei doi agresori ai Charlie Hebdo, a declarat o sursă a poliției pentru Reuters.

UPDATE 14:20 - Mai multe școli au fost evacuate în procesul de încercuire a zonei unde se află cei doi suspecți cu un ostatic în custodie.

UPDATE 13:50 - Un cleric, citat de agenția DPA, a revendicat în numele Statului Islamic în Irak și Siria (ISIS) atacul armat asupra redacției Charlie Hebdo din Paris și a avertizat că vor uruma multe astfel de masacre. Declarația contrastează cu mărturiile martorilor, care susțin că cei doi agresori au spus că sunt parte a Al Qaida. 

UPDATE 13:10 - Ministrul de Interne a declarat că forțele de ordine nu au dat asaltul final și a reiterat anunțul Parchetului că nu există victime.

UPDATE 12:30 - "Am făcut apel la națiune să rămână unită. Suntem o țară cu diferite credințe. Dar unitate nu înseamnă uniformitate. Unitate înseamnă respect pentru diversitate" - președintele Francois Hollande, care s-a întâlnit la ora locală 11:00 cu premierul Manuel Vall și ministrul de Interne, Bernarnd Cazeneuve.

UPDATE 12:15 - Declarație bizară a unui francez care a intrat în direct la France Info, pentru a relata că s-a întâlnit în această dimineaţă cu unul dintre fraţii Kouachi la tipografia în care s-ar fi baricadat teroriştii. Când l-a recunoscut, spune francezul, i-a întins suspectului mâna şi i-a zis „bună ziua". Presupusul terorist ar firăspuns: "Domnule, noi nu ucidem civili". „Vreau să joc la loto, pentru că am avut mult noroc azi", a încheiat povestea bărbatul.

UPDATE 12:00 - Potrivit AFP, autoritățile au identificat bărbatul care a ucis o polițistă, joi dimineață, într-o suburbie a Parisului. Poliția a arestat două persoane din anturajul său. Încă nu este clar dacă există o conexiune între acest incident și atacul asupra Charlie Hebdo.

UPDATE 11:55 - Un parlamentar francez al circumscripției Seine-et-marne a declarat pentru Itele că negociatorul a vorbit la teledon cu suspecții, care și-au exprimat dorința de a muri ca martiri.

UPDATE 11:43 - Premierul Manuel Valls a declarat că Franța este în război cu terorismul, nu cu religia. El a arătat că "aproape sigur" ostaticul este reținut de cei doi autori ai atacului de la Charlie Hebdo.

UPDATE 11:40 - Există un singur ostatic - AFP

UPDATE 11:30 - Două piste ale aeroportului Charles de Gaulle au fost închise.

UPDATE 11:25 - Parchetul, citat de Le Monde, contrazice relatările presei franceze și susține că deocamdată nu au existat victime în timpul luării de ostatici.

UPDATE 11:20 - Autoritățile negociază cu cei doi atacatori eliberarea. Ministrul de Interne a vorbit despre o operațiune de "neutralizare" a atacatorilor.

UPDATE 11:10 - Polițiștii francezi dau asaltul final în clădirea unde unul stau mai mulți ostatici sunt reținuți de frații Kourachi, spune prefectul Parisului, care apreciază că situația se îndreaptă spre un "epilog". Jurnaliștii sunt ținuți la distanță de tipografia pe care forțele de ordine au încercuit-o.

UPDATE 10:55 - Presa franceză transmite că cel puțin o persoană a fost ucisă în schimbul de focuri care a precedat luarea de ostatici. Alte persoane au fost rănite.

UPDATE 10:45 - Luarea de ostatici are loc într-o tipografie din comuna Dammartin-en-Goele, potrivit Le Monde.

UPDATE 10:30 - Reporterul Le Figaro, Eduard de Mareschal, a ajuns la Dammartin en Goelle, de unde transmite că toate căile de acces în zonă sunt blocate și că a văzut cel puțin cinci elicoptere pe cer.

UPDATE 10:20 - Le Monde publică declarația unui resident din Dammartin-en-Goele, care susține că "o doamnă din oraș ne-a spus că există o situație de luare de ostatici".

UPDATE 10:45 - Ministrul de Interne al Franței, Bernard Cazeneuve, confirmă că o operațiune antiteroristă este în plină desfășurare, în timp ce un convoi lung de camioane și mașini ale jandarmeriei se îndreaptă spre comuna de la nord-estul Parisului.

UPDATE 10:15 - S-au auzit focuri de armă în Nordul Parisului, pe Drumul Național 2 la Dammartin-en-Goele, în apropiere de aeroportul Roissy, potrivit Le Figaro, care citează RTL. Anterior, doi indivizi înarmați ar fi furat o mașină la Montagny Sainte-Felicite (Oise). Conform Le Monde, martorii spun că semnalmentele celor două persoane văzute la nord-estul Parisului corespunde descrierii fraților Kouachi.


UPDATE 10:00 - Al Qaida plănuiește un atac terorist în Marea Britanie pe modelul celui din Paris, spune șeful MI5, Andrew Parker.

UPDATE 9:45 - Conform AFP, președintele Francois Hollande se întâlnește, la ora 9.30 (10.30 ora României), cu Marine Le Pen, liderul  Frontului Național. Vineri dimineață, cotidianul Le Figaro titra: "Unitate națională fără Frontul Național".

Un oficial american a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că frații Kourachi se aflau "de câțiva ani" pe lista neagră a SUA privind terorismul, inclusiv pe "no fly list", care le interzicea francezilor să nu zboare cu avioanele care pleacă sau ajung în SUA.

In 2011, Said s-a aflat "câteva luni" în Yemen unde s-a antrenat alături de un membru al rețelei teroriste Al-Qaida, înainte să se întoarcă în Franța, a declarat un alt oficial american pentru New York Times.

Serviciile secrete americane încă încearcă să determine dacă atacul asupra Charlie Hebdo a fost ordonat de celula Al Qaida din Yemen. "Spuneți presei că e mâna Al Qaida din Yemen", a strigat unul dintre agresori, potrivit unui martor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel