EXCLUSIV  Atac Strasbourg. Europarlamentarii români, la restaurant. Vâlcu, replică pentru Ciutacu

Strangere de mana
Strangere de mana

Val Vâlcu îi dă replica lui Victor Ciutacu, jurnalistul care marţi seara, când s-a declanşat alerta din Strasbourg ca urmare a atacului armat, a comentat asupra faptului că, la acea oră, mulţi dintre europarlamentarii români erau în oraş, la restaurante. 

Jurnalistul Val Vâlcu îi dă replica lui Victor Ciutacu după ce realizatorul România TV a comentat, ironic, faptul că europarlamentarii români se aflau la restaurant în momentul atacului armat care a avut loc marţi seara, la Strasbourg.

În anii '90, principala problemă a diplomaţiei româneşti - fie că vorbim despre diplomaţii de carieră fie de către parlamentari şi alţi oficiali - era diurna. Oamenii stăteau în cea mai ieftină cameră de hotel pe care o găseau şi mâncau de acasă, din conservă sau făceau foamea pentru a nu cheltui diurna şi a o aduce în ţară. Bani care erau foarte puţini pentru a trăi civilizat în afară dar suficient de mulţi pentru a face ceva cu ei acasă. 

Pe lângă alte cauze, şi aceasta a făcut ca România de după Revoluţia din '89 să pornească foarte greu în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale: contactele, relaţiile s-au construit greu, devreme ce diplomatul român, după conferinţă, pleca direct la hotel pentru că nu avea bani nici măcar pentru a invita un omolog la o cafea, darămite la o cină. Aceasta din cauza ipocriziei de genul 'să nu le dăm bani mulţi, să lucreze pe salarii mici, întâi să rezolvăm problemele din ţară şi apoi pe cele ale demnitarilor', comentează Val Vâlcu.

"Aici se fac jocurile"

Val Vâlcu a povestit şi o întâmplare care demonstrează cât de importante sunt relaţiile care se leagă între politicieni în afara parlamentului.

”Am fost în Elveţia, iar într-un tur al capitalei Elveţiei, Berna, ghidul ne-a arătat, la un moment dat ceea ce spunea el că e sediul Parlamentului, arătând spre un restaurant. Apoi a explicat: 'Parlamentul este peste drum, dar aici se fac jocurile. Vin deputaţii în pauza de masă, aici se învârt treburile'. Noi eram excluşi din cauza acestei diurne. În momentul în care europarlamentarii români sunt plătiţi decent, la nivelul unui demnitar european - sigur, la un nivel mai scăzut decât un europarlamentar francez sau austriac dar, totuşi, la un nivel care să le asigure un trai decent  - îşi permit ca seara să mănânce la un restaurant, chestiune pe care Victor Ciutacu a remarcat-o şi a comentat-o marţi seara, după atacul armat de la Strasbourg, povesteşte Val Vâlcu.

”Dacă vedem comentariul lui Victor Ciutacu în cheia României anilor '90, chestiunea este de înţeles dar, totuşi, nu mai suntem în acea perioadă. Ce ai fi vrut să facă la ora 20.00 - 21.00 un om politic? Stalin ţinea toată noaptea lumina aprinsă în biroul său ca să vadă lumea că lucrează... Politicenii români ce ar fi trebuit să facă la acea oră? Să se închidă în casă? E rău că mănâncă? Trebuie să îşi gătească singuri sau trebuia să îşi gătească singuri? Ce să facă europarlamentarii români seara, după program? Să îşi mai ia un serviciu ca să nu piardă vremea prin restaurante? Sunt multe întrebări pe care mi le-a ridicat mesajul transmis de către Victor Ciutacu”, a mai declarat Val Vâlcu.  

Vezi şi: Atac armat la Strasbourg. Victor Ciutacu, remarca zilei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel