Asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor, mesaj după declarațiile lui Toader

Nemulţumirile magistraţilor nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Asociaţia 'Forumul Judecătorilor din România', Asociaţia 'Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor' şi Asociaţia 'Iniţiativa pentru Justiţie'. 

Reacția celor trei asociaţii vine în urma declaraţiilor făcute luni de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după discuţiile de la Palatul Victoria pe marginea OUG 7/2019. Ministrul Toader anunţa luni că, în cadrul discuţiilor, s-a convenit instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte de a fi făcut public, pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat, dar şi abrogarea articolul 54 din OUG 7, referitor la posibilitatea ca un judecător să devină procuror-şef.

„Independenţa Justiţiei nu se poate negocia! Prin urmare, nemulţumirile magistraţilor nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă, nedeterminată temporal, a unui simplu text din ordonanţa de urgenţă care putea avea destinatari exclusiv 'pe persoană fizică', din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere 'de rang înalt' în parchete. Modalitatea în care aceste 'discuţii' au fost gestionate de Consiliul Superior al Magistraturii dovedeşte, încă o dată, că este justificată solicitarea corpului profesional de respectare a competenţelor şi a rolului fiecărei Secţii a CSM şi de implicare a plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituţiei, redobândirea imediată de CSM a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de preşedintele CSM sau de grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituţia însăşi', se precizează într-un comunicat semnat de reprezentanţii celor 3 asociaţii.

„Aatragem atenţia asupra faptului că incapacitatea puterii executive şi a puterii legislative de a răspunde cerinţelor Comisiei Europene formulate în cadrul MCV, cu ignorarea unor aspecte minimale vizând statul de drept, poate deschide calea activării art. 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, cu riscuri imense pentru statul român şi bunăstarea cetăţenilor săi. Soluţia aflată la îndemâna Guvernului şi a Parlamentului este abrogarea unor dispoziţii din legile Justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, respectiv, după caz, revizuirea unor prevederi ale acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar', se mai arată în comunicat.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel