Palatul Cotroceni a fost, miercuri, scena a două proteste extreme, din partea a două persoane fără nicio legătură una cu cealaltă. Un tânăr s-a urcat pe un stâlp electric din Piaţa Leu, iar un ofiţer în rezervă, în vârstă de 59 de ani, şi-a dat foc chiar în faţa intrării principale în curtea Administraţiei Prezidenţiale. Aparent, cele două gesturi par a fi legate de condiţiile grele de trai ale fiecăruia dintre cei doi protagonişti, dar niciunul nu şi-a explicat acţiunea.
Mulţi dintre cei care au comentat cele două proteste (analişti, psihiatri sau jurnalişti) au ţinut să sublinieze faptul că nu preşedintele ţării este cel care trebuie să le rezolve problemele şi că ar fi fost mai potrivit ca cei doi să se adreseze autorităţilor competente. Dar problema a cel puţin unuia dintre cei doi era legată direct de preşedintele Traian Băsescu. Ofiţerul care şi-a dat foc avea la el o pancartă pe care era scris „Jos dictatura Băsescu“. Pe bărbat îl cheamă Murjan Petre şi este membru al sindicatelor cadrelor militare disponibilizate sau în rezervă. A ieşit la pensie în 1988, cu grad de căpitan. În ianuarie 2011 a depus o cerere de înscriere în Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), dar nu şi-a completat dosarul militar, astfel încât nu se ştiu prea multe detalii despre acesta.
Gestul lui Murja Petre vine la numai câteva luni după un alt protest extrem, cel al lui Adrian Sobaru, care s-a aruncat de la un balcon al Parlamentului, chiar în timpul dezbaterii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Emil Boc. Două gesturi care nu au schimbat nimic, dar care arată că populaţia suportă din ce în ce mai greu frustrările sociale. Iar tendinţa europeană este una a protestelor. În Grecia, Spania şi Franţa mii de tineri protestează, de aproape două săptămâni împotriva guvernelor naţionale.
Un gest asemănător cu cele două de mai sus a pornit „revoluţia iasomiei“ în Tunisia, care a continuat cu revolte în aproape toată lumea arabă. În decembrie 2010, un tânăr tunisian, Mohammed Bouazizi, s-a autoincendiat în semn de protest împotriva dictaturii personale a preşedintelui Ben Ali. Tânărul şi-a dat foc în oraşul Sidi Bouzid, din cauza nedreptăţilor sociale pe care nu le-a mai suportat. În numai 48 de ore, i-au urmat exemplul alte nouă persoane în Egipt, Algeria şi Mauritania.
Revoltele populare au izbucnit, s-au derulat şi, în cele din urmă, s-au soldat cu succese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News