ASEM. România, un nou nivel de implicare

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 1 martie, a Zilei ASEM, un moment care evidențiază importanța parteneriatului dintre țările din Europa și Asia.

România apreciază caracterul informal și multidimensional al procesului ASEM, care facilitează dialogul bi-regional, între Europa si Asia, pe baza principiilor de respect reciproc și parteneriat egal, pe cele trei paliere - politic, economic și cultural. Totodată, România sprijină eforturile ASEF – Fundația Asia-Europa, singura instituție permanentă a ASEM – pentru aprofundarea cooperării în educație, cultură, schimburi interumane și dezvoltare sustenabilă. Activitățile și inițiativele sub egida ASEM/ ASEF amplifică dialogul și cooperarea dintre Europa și Asia și stimulează gândirea strategică pentru a răspunde cât mai eficient provocărilor globale actuale, precizează MAE într-un comunicat.

La 10 ani de la aderarea formală la procesul ASEM, la care participă de la 1 ianuarie 2017, România marchează un nou nivel de implicare în activitățile ASEM/ASEF, selectând educația ca domeniu prioritar de interes. România va găzdui, în iunie 2018, cel de-al 38-lea Consiliu al Guvernatorilor ASEF, anticipând seria de evenimente organizate de țara noastră în 2019, pentru prima oară în format back to back – Forumul Studenților și Conferința Rectorilor ASEF și cea de-a 7-a Reuniune a miniștrilor educației ASEM.

Informaţii suplimentare 

Asia-Europe Meeting (ASEM) este un proces interguvernamental, lansat în 1996, la Bangkok, pentru amplificarea dialogului dintre Asia și Europa. Partenerii ASEM includ statele membre UE, Norvegia, Elveţia, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de Australia, Bangladesh, R. P. Chineză, R. Coreea, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan, Rusia.

România participă la ASEM de la 1 ianuarie 2007. Aderarea formală a ţării noastre a avut loc cu ocazia Summit-ului ASEM 7 (Beijing, 2008).

[citeste si]

Următorul Summit ASEM va avea loc la Bruxelles, în perioada 18-19 octombrie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel