Șase țări partenere cer României să nu dea "înapoi" lupta anticorupție

Șase țări partenere ale României -Statele Unite ale Americii, Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda- cer Guvernului României să nu "dea înapoi" lupta anticorupție, se arată într-un comunicat comun trimis  de misiunile diplomatice.

"Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani", se arată în documentul redactat în limba engleză.

Mai mult, potrivit documentului citat, acțiunile menționate riscă "să pună în pericol" parteneriatele României.

"Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO", declară semnatarii scrisorii.

"Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit", se arată în document.

Mai mult, adaugă reprezentanții misiunilor diplomatice, "în contextul în care amendamente la legi și proceduri existente sunt necesare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor celor implicați".

Statele membre ale UE care semnează această declarație atrag atenția asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene.

"Acest raport stabilește condițiile unui cadru în care progresul luptei împotriva corupției nu poate fi oprit. A identificat un număr de recomandări-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice și ulterior încheierea procesului MCV", se mai arată în scrisoare.

"Statele UE semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va pemite Consiliului UE să lucreze în această direcție", mai arată sursa citată de Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel