Artistul Carlos Cruz-Diez, personalitate marcantă a cinetismului, a murit la vârsta de 95 de ani

Artistul franco-venezuelean Carlos Cruz-Diez, personalitate marcantă a cinetismului, o direcţie în arta modernă, a murit sâmbătă la Paris la vârsta de 95 de ani, a anunţat duminică familia sa, citată de AFP. 

Cinetismul este este o direcţie în arta modernă care cuprinde o serie de tendinţe, curente şi grupări preocupate de reprezentarea şi implicarea mişcării în artele vizuale. 'Cu profundă tristeţe vă anunţăm decesul tatălui, bunicului şi străbunicului nostru mult iubit', au precizat membrii familiei sale într-un mesaj sobru, publicat pe site-ul fundaţiei artistului. 'Iubirea, bucuria, învăţăturile şi culorile tale ne vor însoţi pentru totdeauna'.

Funeraliile vor avea loc 'în strictă intimitate familială', precizează acelaşi text. Carlos Diez-Cruz s-a născut pe 17 august 1923 la Caracas. Artistul venezuelean s-a mutat la Paris în 1960. 'Am început prin a picta mahalalele, mizeria. Credeam că artistul trebuia să fie un reporter al timpurilor sale şi îi admiram foarte mult pe pictorii flamanzi, precum Bruegel', dezvăluia el în urmă cu câţiva ani într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro. 'O perioadă de reflectare foarte îndelungată şi dureroasă m-a condus nu doar spre abstractizare, ci şi spre invenţie. În mod implicit. Când am înţeles că tablourile nu puteau să modifice problemele sociale', a adăugat el.

Într-o carieră artistică de peste 70 de ani, Carlos Cruz-Diez a efectuat experimente importante în domeniul culorilor, iar operele sale sunt expuse la Museum of Modern Art (MoMA) din New York, Tate Modern din Londra şi Centrul Pompidou din Paris, reaminteşte fundaţia artistului. Culoarea este 'o situaţie efemeră, o realitate autonomă în perpetuă transformare', declara Carlos Cruz-Diez.

Deşi s-a mutat în Franţa şi a dobândit ulterior cetăţenia franceză, arta lui a rămas legată de ţara sa de origine. Una dintre operele lui monumentale decorează zidurile şi pavajul aeroportului internaţional Simon Bolivar din Caracas. O altă creaţie a sa este vizibilă în Plaza Venezuela, un spaţiu emblematic din capitala acestei ţări sud-americane. 'A înfiinţat trei ateliere de artă, la Caracas, Paris şi Panama, dar şi Cruz-Diez Art Foundation în Houston', se afirmă într-un text publicat pe site-ul fundaţiei artistului. Carlos Diez-Cruz a fost decorat în Franţa cu Legiunea de Onoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel