Arta şi creativitatea, subiecte de discuţii în deschiderea conferinţei 'Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa'

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, le recomandă viitorilor specialişti care vor să lucreze în domeniul ingineriei să fie activi în 'zona frumosului', subliniind importanţa artelor şi creativităţii.

În deschiderea conferinţei 'Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa', eveniment care se desfăşoară la Iaşi, în perioada 26-28 iunie şi care face parte din manifestările organizate cu prilejul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, ministrul Hurduc a subliniat importanţa atât a creativităţii, cât şi a artelor în viaţa unei persoane care are o pregătire tehnică.

'Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre creativitate şi despre faptul că procesul de inovare necesită un aport suplimentar din partea viitorilor specialişti în domeniu. Puţină lume ne spune cum putem deveni mai creativi. La Universitatea Tehnică din Iaşi este un curs de creativitate, unde studenţilor li se predau ore de pictură, teatru şi muzică, astfel încât viitorii ingineri să îşi folosească creierul la întreaga lor capacitate. (...) Ca atare, un viitor inginer, un viitor cercetător nu trebuie să înveţe numai cursuri de specialitate, ci trebuie să îşi dedice o cantitate importantă de timp şi zonei artistice. (...) Recomand viitorilor specialişti care vor să lucreze în domeniul ingineriei să fie activi în zona frumosului', a spus Nicolae Hurduc, subliniind faptul că mulţi dintre laureaţii premiului Nobel aveau preocupări artistice.

Ministrul a afirmat că discuţiile din timpul conferinţei 'Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa' vor oferi prilejul de a construi viitoarea strategie de cercetare a României. 'Prin dezbaterile pe care le veţi avea şi discuţiile pe care le veţi purta în timpul acestei întâlniri să ne daţi nouă, celor de la Ministerul Cercetării şi Inovării, cât mai multe idei, astfel încât să putem construi în cele mai bune condiţii viitoarea strategie de cercetare a României pentru perioada 2021 - 2027', le-a transmis Nicolae Hurduc celor care au venit miercuri seara în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi. Despre inovaţie a vorbit auditoriului şi preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei.

El a subliniat faptul că 'cea mai importantă resursă pe care o deţinem este mintea umană', care trebuie folosită din perspectiva 'unor schimbări majore economice, sociale şi ecologice', schimbări care ar trebui să vină începând de la lideri sau conducători de instituţii.

'Avem o misiune comună, aceea de a le garanta generaţiilor viitoare o viaţă plină de oportunităţi şi resurse. Avem în vedere urgenţa unor schimbări majore economice, sociale, ecologice. Trebuie să fim inovatori pentru a salva într-un timp record aceleaşi probleme care ne apasă de câteva decenii. Cu mai puţine resurse financiare, cu o amprentă de CO2 scăzută şi incluzând o participare largă a populaţiei, succesul misiunii noastre este garantat doar printr-o participare activă în acest proces.

Conferinţa noastră este văzută ca principalul for unde se discută politicile şi preocupările regiunilor Europei în materie de inovare. Sper şi cred că nu va fi 'încă o conferinţă' iar ceea ce vom dezbate şi vom conveni la Iaşi va avea impact în viitor', a spus Vasile Asandei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel