Țările nordice, cooperare de teama Rusiei

Țările nordice au convenit luni, la Helsinki, să-și intensifice cooperarea în domeniul apărării și schimbul de informații despre supravegherea aeriană, pe fondul sporirii temerilor referitoare la activitatea militară a Rusiei în regiune,

Situația (referitoare la Rusia) este o preocupare comună pentru țările nordice. Ne propunem să consolidăm apărarea noastră națională și să cooperăm pentru a răspunde mai bine motivelor de îngrijorare privind securitatea, a declarat ministrul apărării finlandez Jussi Niinisto într-o conferință de presă, după o reuniune cu omologii săi din Suedia, Danemarca și Norvegia și reprezentanți ai guvernului Islandei.

Niinisto a adăugat că acordul cu privire la schimbul de informații despre supravegherea aeriană va contribui 'pozitiv la conștientizarea situației', dar și la creșterea siguranței zborurilor.

Statele nordice au acuzat Rusia de încălcarea repetată a spațiului lor aerian în ultimii ani. Vedem o Rusie agresivă care își sporește forțele, își reînnoiește echipamentele, având noi rachete în Kaliningrad. Aceasta este noua imagine în partea noastră de lume, a spus ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen.

Norvegia, Danemarca și Islanda sunt membre ale NATO, în timp ce Suedia și Finlanda (aceasta din urmă având o graniță comună de 1.340 km cu Rusia) au rămas nealiniate din punct de vedere militar.

Săptămâna trecută, Finlanda a anunțat că intenționează să organizeze exerciții militare de amploare alături de celelalte state nordice, de SUA și de alte țări începând cu 2020.

Miniștrilor participanți la reuniunea de luni de la Helsinki li se vor alătura marți omologii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania și SUA, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel