Arestare DIDE. Precizările Poliţiei Capitalei

Poliţia Capitalei precizează că protestatarul Cristian Dide a fost amendat pentru refuzul de a se legitima şi expresii injurioase.

Cristian Mihai Dide, tânărul care a proiectat mesajul #rezist pe Muzeul de Artă din Capitală vineri seară, cu ocazia festivalului Spotlight, a fost amendat pentru că a refuzat să se legitimeze, a folosit expresii injurioase şi a avut un comportament prin care a tulburat ordinea şi liniştea publică, a informat, luni, Poliţia Capitalei.

'Poliţiştii care s-au deplasat la adresă au răspuns unei solicitări formulate prin sistem 112 şi, aşa cum este bine cunoscut, poliţiştii au obligaţia de a răspunde la orice apel de urgenţă. Primul pas într-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor găsite în locaţia indicată în apel. În situaţia în care persoana refuză legitimarea, ne aflăm în situaţia prevăzută de art.2, pct.31 din Legea nr.61/1991, reprezentând contravenţie 'refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se precizează în comunicatul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis Agerpres.

Situaţia concretă

De asemenea, cu referire la aceeaşi situaţie, persoana a fost sancţionată contravenţional şi pentru faptul că a adresat expresii injurioase, contravenţie prevăzută tot în actul normativ menţionat anterior, la art.2, pct.1 - 'săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice'.

'Având în vedere situaţia concretă şi faptul că persoana a refuzat să prezinte un act de identitate, a fost necesară imobilizarea sa şi conducerea la secţia de poliţie, măsură aplicată în conformitate cu Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române', se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, în cazul respectiv a fost necesară imobilizarea persoanei ţinând cont şi de caracteristica zonei, şi anume o terasă exterioară de la etajul opt al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putând avea consecinţe deosebit de grave pentru toţi cei prezenţi.

[citeste si]

'Concluzionăm că poliţiştii au acţionat în deplină legalitate, au intervenit în urma unui apel în sistem 112 şi au aplicat măsurile în conformitate cu actele normative menţionate', mai precizează Poliţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel