Arad: Marş împotriva „iredentismului maghiar”, organizat de Noua Dreaptă

s
s

Mai mulți membri ai mișcării Noua Dreaptă au participat, sâmbătă, la Arad, la un marș împotriva „iredentismului maghiar“ și pentru comemorarea eroilor români din Revoluția de la 1848-1849, scandând mesaje precum „Harghita, Covasna, pământ românesc“, „Criminalii de război nu-i comemoraţi la noi“, „Limba română, unica stăpână“.

Marșul, la care au participat aproximativ 50 de membri ai mișcării Noua Dreapta, a fost autorizat până la ora 17.00, de la sediul filialei Noua Dreaptă spre Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, potrivit NewsIn.

Pe bannerul afișat în fruntea coloanei de participanți la marș era inscripționat mesajul: „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil“, iar în timpul marșului s-au scandat diverse lozinci, precum „Harghita, Covasna, pământ românesc“, „Criminalii de război nu-i comemoraţi la noi“, „Limba română, unica stăpână“, „România Mare în vechile hotare“, „Unitate naţională, români veniţi cu noi“. Unii dintre participanți au fost îmbrăcați în costume tradiționale românești, iar alții au fluturat steaguri tricolore.

Preşedinte filialei din Arad a mișcării Noua Dreaptă, Dan Dumitru Măgureanu, a ținut să precizeze că marșul organizat la Arad nu este împotriva minorităţii maghiare sau etniei maghiare, ci împotriva iredentiştilor maghiari. ”Este un marş de comemorare a eroilor martiri români de la Revoluţia din 1848-1849. În acelaşi timp vrem să tragem un semnal de alarmă şi să transmitem un mesaj clar iredentiştilor maghiari, nu minorităţii maghiare sau etniei maghiare, ci acelora ce vor separarea aşa zisului Ţinut Secuiesc şi altor teritorii din România. Manifestările maghiarilor de sâmbătă, de la Arad, nu ne-au deranjat. Ne-a deranjat faptul că sub paravanul reconcilierii, unii militează pentru separarea Ţinutului Secuiesc de România. Considerăm, de asemenea, că Statuia Libertăţii, cum spun ei, este statuia ce reprezintă Ungaria Mare, ceea ce este un simbol al stăpânirii maghiare în Transilvania”, a precizat Măgureanu.

Participanți la marș au oferit trecătorilor fluturași cu descrierea și obiectivele mișcării Noua Dreaptă.

Tot sâmbătă, la Arad, câteva sute de persoane au participat la comemorarea a 163 de ani de la moartea celor 13 generali ucişi în timpul revoluţiei maghiare de la 1848-1849. Printre cei prezenți s-au numărat și lideri locali și naționali ai UDMR, reprezentanți ai administrației locale, reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România şi oficiali ai Guvernului de la Budapesta.

Cei 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece au fost condamnați la moarte prin spânzurare, sub acuzația „săvârșirea crimei de lezmajestate” în 1849, la Arad. Aceștia au fost învinuiți că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel