Arad: Situaţia de la Filarmonică, discutată de liderii FAIR- MediaSind cu prefectul judeţului şi cu viceprimarul municipiului

Situaţia tensionată de la Filarmonica de Stat din Arad a fost subiectul întâlnirii pe care liderii FAIR - MediaSind Leonard Pădureţ - preşedintele federaţiei şi Cristian Godinac - preşedintele executiv au avut-o miercuri cu prefectul Cosmin Pribac. 

Liderii sindicali acuză conducerea Filarmonicii că l-a concediat 'abuziv' pe preşedintele organizaţiei sindicale, Mihai Dogaru, iar ulterior şi pe vicepreşedintele sindicatului, Tiberiu Varyas. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiţie atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acţiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

'Nu am mai întâlnit niciodată, până acum, lucruri de genul celor întâmplate la Filarmonica de Stat din Arad, în sensul că niciodată şi nicăieri nu au mai fost concediaţi doi lideri ai aceluiaşi sindicat în mai puţin de un an. Prezenţa noastră la Arad este o acţiune de sprijinire a sindicatului artiştilor din Filarmonica de Stat din Arad', a declarat miercuri, pentru Agerpres, Leonard Pădureţ.

Miercuri dimineaţă, cei doi lideri de sindicat au fost primiţi de prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac. În cadrul discuţiilor cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Pribac a confirmat că are cunoştinţă de situaţia de la Filarmonică şi a promis întregul său sprijin sindicaliştilor, în măsura în care îi permite legislaţia în vigoare, pentru rezolvarea situaţiei. Pădureţ şi Godinac au discutat şi cu viceprimarul Aradului, Levente Bognar, în prezent şi preşedinte interimar al Comisiei de cultură din cadrul CLM Arad.

Potrivit viceprimarului, la nivelul municipalităţii se intenţionează rezilierea contractului de management cu Alin Văcean, însă până acum s-a căutat o rezolvare amiabilă a situaţiei, chiar primarul Gheorghe Falcă solicitându-i lui Văcean demisia în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CLM.

De altfel, în aceeaşi şedinţă a CLM, consilierii locali au votat împotriva validării evaluării managerului de la Filarmonică. La finalul discuţiilor de la Primărie, Leonard Pădureţ a spus că FAIR-MediaSind este decis să sprijine inclusiv prin acţiuni în justiţie Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonică - SAIFA.

'Dacă această situaţie nu se va rezolva în spiritul legii, iar municipalitatea nu îl va demite pe Alin Văcean, bineînţeles dacă acesta nu va demisiona din proprie iniţiativă, vom informa organizaţiile sindicale internaţionale din care facem parte cu privire la ceea ce se întâmplă în Filarmonica arădeană, acolo unde prin atitudinea managerului este blocat practic accesul la cultură al arădenilor. Iar în condiţiile în care Aradul candidează pentru titlul de 'Capitală Culturală Europeană 2021', această situaţie din Filarmonică nu va ajuta demersurile făcute de municipalitate în acest sens. Ba, dimpotrivă, aş putea spune', a conchis Leonard Pădureţ.

După întâlnirile cu reprezentanţii autorităţilor locale cei doi lideri de sindicat s-au întâlnit cu sindicaliştii din Filarmonica de Stat şi cu reprezentanţii presei din Arad. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel