Arabia Saudită, 'în contact' cu rebelii houthi, potrivit unui responsabil

Arabia Saudită este 'în contact' cu rebelii houthi pentru a pune capăt războiului din Yemen, a indicat miercuri un înalt responsabil saudit, citat de France Presse.

'Avem un canal deschis cu houthi din 2016 şi continuăm aceste contacte pentru a ajunge la pace în Yemen', a declarat acest responsabil jurnaliştilor, sub acoperirea anonimatului. Acest anunţ intervine după semnarea marţi la Riad a unui acord de împărţire a puterii în sudul Yemenului, sub egida Arabiei Saudite.

Acordul pune capăt teoretic conflictului dintre guvernul susţinut de Riad şi separatiştii din Consiliul de tranziţie din sud (STC), sprijiniţi de Emiratele Arabe Unite. Anunţul urmează după o recrudescenţă a atacurilor rebelilor cu rachete şi drone împotriva oraşelor saudite, urmate de o relativă acalmie în ultimele săptămâni. Houthi nu au reacţionat imediat la această declaraţie. Aceşti rebeli, susţinuţi politic de Iran, au pus mâna pe capitala Sanaa în 2014, după care au luat sub control mari părţi din nordul ţării. Arabia Saudită a intervenit militar în martie 2015, în fruntea unei coaliţii, pentru a-i împiedica să controleze total ţara.

În timpul unei vizite în Arabia Saudită în septembrie, asistentul secretarului de stat american responsabil pentru Orientul Mijlociu, David Schenker, a anunţat existenţa unor contacte între administraţia americană şi rebelii yemeniţi. Arabia Saudită se aştepta la o înfrângere rapidă a houthi, dar conflictul a continuat de atunci La 21 septembrie, houthi au anunţat contrar tuturor aşteptărilor că sunt gata să facă pace cu Riadul, reiterând o propunere de armistiţiu.

Arabia Saudită a reacţionat cu prudenţă la această iniţiativă, declarând că îi va judeca pe houthi 'după actele lor şi nu după vorbe'. Propunerea houthi de armistiţiu a urmat după ce ei au revendicat atacurile din 14 septembrie asupra unor instalaţii petroliere saudite, pusă la îndoială de Riad şi Washington, care le-au atribuit Iranului. Teheranul a negat orice responsabilitate în aceste atacuri, care au redus momentan la jumătate producţia saudită de petrol, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel