Apel către USL, Opoziție și Bisericile naționale pentru restaurarea Monarhiei. Semnează alături de Dinu Giurescu, Mircea Diaconu, Dan Puric, Victor Rebengiuc, Doina Cornea, Rodica Coposu

 Cu o săptămână înainte de comemorarea unui act trist al istoriei naționale-începutul sovietizării României prin alungarea Regelui Mihai- un grup de oameni de cultură și artă lansează un apel elitelor politice, economice și intelectuale ale țării. Alianței aflate la guvernare i se cere, de către membri ai acestei structuri, să înceapă demersurile pentru restaurarea Monarhiei constituționale. Dinu Giurescu, Doina Cornea, Mihai Şora, acad. Alexandru Zub, Dinu Zamfirescu, Constantin Marțian, surorile Coposu, Lucia Hossu-Longin, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Sorin Dumitrescu, Dan Puric, Filip Iorga, Mircea Diaconu, Ștefan Câlția și mulți alți oameni de cultură semnează Apelul.  Cei care doresc să susțină ințiativa Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei pot semna documentul postând un comnentariu pe site-ul DeCe News. Vom actualiza periodic lista de semnături, transmițând apelul dumneavoastră către autorități, către partidele de Opoziție și Bisericile invocate de Alianță.

Iată, pe scurt, ce se scrie în Apelul ANPRM:

                                    MONARHIA SERVEŞTE ROMÂNIA

”Chemăm liderii politici, chemăm instituţiile, îi chemăm pe liderii de opinie să conştientizeze faptul că restaurarea Monarhiei nu este nicidecum dorinţa utopică a câtorva sentimentali sau visători, ci este nevoia pragmatică şi vitală a unei ţări aflate în suferinţă.

Chemăm Uniunea Social-Liberală ca, în proiectul de modificare a Constituţiei, să includă revenirea la Monarhia constituţională. Îi chemăm pe liderii politici, pe oamenii de afaceri şi pe liderii de opinie patrioţi să se ralieze acestei propuneri. Chemăm Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică să îşi demonstreze vocaţia de biserici naţionale şi să-şi recunoască Regele Uns al lui Dumnezeu. Chemăm Academia Română şi îi chemăm pe oamenii de cultură liberi şi responsabili să explice necesitatea restaurării Monarhiei.

Este evident că României îi lipseşte punctul de echilibru, acel factor neutru care să se afle deasupra politicii şi care să ofere continuitate şi viziune pe termen lung, dincolo de alternanţa la guvernare. Monarhul nu face politică, nu susţine niciun partid, oferă însă echilibru şi continuitate instituţională.

România este foarte prost reprezentată în exterior, nu reuşim să ne regăsim sau să ne redefinim un loc şi un rol internaţional. Majestatea Sa Regele Mihai este respectat în întreaga lume, de la Washington la Moscova, şi este vărul capetelor încoronate din Europa. Ţara nu ar putea găsi un mai bun ambasador.

Elitele pe care România le avea în secolul al XIX-lea au fost conştiente că doar un prinţ străin pe Tronul ţării putea aplana conflictele dintre facţiunile rivale, putea aduce stabilitate şi prestigiu internaţional. Elitele politice, economice şi intelectuale de azi au şansa de a demonstra că au viziune, că au simţ al răspunderii şi patriotism, că-şi pot depăşi ideile preconcepute şi interesele de moment, pentru a oferi din nou României acea instituţie care îi poate reda echilibrul intern, demnitatea, identitatea şi prestigiul internaţional.

Dar pasul următor aparţine elitei politice. Dacă la 1866, politicienii noştri au avut inteligenţa şi patriotismul de a-l chema pe Tron pe Carol I, politicienii de azi au uriaşa şi rara şansă de a face istorie, rechemându-l pe Tron pe Majestatea Sa Regele Mihai. Trecutul nostru ne demonstrează că nimic nu e imposibil, atunci când există oameni cu viziune şi curaj.

Cu ce se poate „lăuda”, în schimb, republica? Cu un regim comunist impus de Uniunea Sovietică, cu sutele de mii de victime ale represiunii comuniste, cu anihilarea elitelor sociale şi intelectuale, cu aberaţiile naţional-comuniste din timpul regimului Ceauşescu şi cu mutilarea ţării, prin demolări, distrugerea satelor, industrializarea forţată, propaganda şi cultul deşănţat al personalităţii dictatorului. Iar republicile post-decembriste, cu ezitările şi neajunsurile lor, îşi au tristul „apogeu” în eşecul pe toate planurile al regimului Băsescu”.

 Citește integral Apelul pentru Restaurarea Monarhiei. Click aici

Semnează apelul-comentarii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel