Apa de pe planeta Marte s-a evaporat în urmă cu 3,5 miliarde de ani

În urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, apa din lacurile şi râurile de pe planeta Marte s-a evaporat 'din cauza fluctuaţiilor climatice', potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience, relatează AFP.

Este acceptat la scară largă faptul că pe Planeta Roşie a existat în trecut apă din abundenţă sub formă lichidă, în lacuri, râuri şi poate chiar un vast ocean care acoperea cea mai mare parte din câmpiile din nordul planetei. Însă această apă lichidă a dispărut fără să se ştie cu adevărat de ce sau cum.

William Rapin de la California Institute of Technology din Statele Unite şi colaboratorii săi au studiat date colectate în 2017 de roverul american Curiosity din craterul Gale, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani.

'Un moment crucial din istoria planetei Marte', potrivit studiului. 'Ştim că în această perioadă mediul de pe planeta Marte s-a schimbat radical. Atmosfera sa a fost erodată activ de vântul solar', a declarat William Rapin.

'Suntem convinşi că acest lucru a modificat profund climatul', a adăugat cercetătorul.

Cu toate acestea, analiza a sute de metri de straturi geologice distincte efectuate în craterul Gale 'arată prezenţa intermitentă a depunerilor de sare în roca sedimentară', sugerând existenţa unor perioade de evaporare puternică a apei în acea perioadă.

'Descoperim o realitate a fluctuaţiilor climatice, între perioade umede şi cele uscate, care ne informează în legătură cu tipurile de ioni disponibile în apa lichidă care a curs la suprafaţă, precum şi despre tipul de modificări ale mediului cu care viaţa ar fi trebuit să se confrunte dacă ar fi existat pe Marte la vremea respectivă', a concluzionat William Rapin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel