Urmărește emisiunea live


Antoneta Ioniţă (PNL), instituționalizare copii, anunț

Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniţă salută aprobarea unor noi prevederi legislative, care stipulează că, de acum înainte, copiii cu vârsta de până la şapte ani nu vor mai putea fi institutionalizaţi, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de copii aflaţi în centrele de plasament.

Potrivit deputatului PNL Antoneta Ioniţă, unul dintre iniţiatorii legii, toţi copiii rămaşi fără părinţi sau abandonaţi vor sta în familia extinsă sau la un asistent maternal până la cel puţin şapte ani, vârstă până la care plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial este interzis, conform noii precizări care completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care era prevăzut că minorii fără părinţi să fie instituţionalizaţi de la vârsta de patru ani. 'România este ţara din Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari rate de copii aflaţi în centrele de plasament, iar recomandările UNICEF sunt ca cei mici să crească în alt mediu decât cel al centrelor mari de plasament. Creşterea de la patru la şapte ani a vârstei până la care copiii fără părinţi sau abandonaţi nu vor mai putea fi instituţionalizaţi are şi o latură simbolică, a celor şapte ani de acasă. Este foarte important pentru viitorul adult ca în această etapă a formării sale să beneficieze de un cadru familial, de căldura unui cămin, de atenţie şi grijă. Mai ales că vorbim despre copiii care şi aşa pleacă în viaţă cu handicapul psihologic al lipsei părinţilor naturali. Practic, până la şapte ani, toţi cei aflaţi într-o astfel de situaţie vor fi crescuţi numai în familia extinsă, substitutivă sau de un asistent maternal', explică Antoneta Ioniţă într-un comunicat de presă.

Se vor desființa centrele de plasament

La acest moment, în România există peste 19.000 de copii aflaţi în centrele de plasament de tip rezidenţial şi se urmăreşte ca, până în 2020, acestea să fie desfiinţate şi înlocuite cu centre mici, de tip parental, în care să existe asistenţi sociali specializaţi, şi cu plasamentul la asistenţi maternali. 'Interesant este că această modificare legislativă, prin care s-a interzis instituţionalizarea copiilor până în şapte ani, a fost iniţiativa unui grup de parlamentari femei, din toate formaţiunile politice, iar legea a fost adoptată în această săptămână, cu unanimitate de voturi', a completat deputatul PNL de Brăila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel