ANM: Prognoza meteo, vremea. cod ROȘU de CANICULĂ pentru 12 județe, restul țării sub cod portocaliu

Douăsprezece judeţe din vestul ţării se află, sâmbătă, în cea de a doua zi de avertizare cod roşu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 39 şi 42 de grade.

UPDATE: Meteorologii au prelungit, sâmbătă, avertizarea Cod roşu de caniculă, dar au restrâns zona în care aceasta va fi valabilă, respectiv în judeţele Dolj şi Mehedinţi, pe durata zilei de duminică. 

În acelaşi timp, aproximativ trei sferturi din ţară va fi şi duminică sub avertizare Cod portocaliu de căldură extremă, în timp ce judeţele din nord vor fi sub Cod galben de temperaturi ridicate. 

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), duminică, 6 august, valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. 

Pe durata avertizării Cod roşu de caniculă, în judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 41 de grade. 

De asemenea, pe parcursul zilei de duminică, va fi Cod portocaliu de caniculă în judeţe din Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. 

Pe de altă parte, în nord-vestul şi nordul ţării, respectiv local în zonele de munte, va fi Cod galben de disconfort termic ridicat, cu maxime termice ce se vor situa în jurul valorii de 35 de grade. 

ANM precizează că, în a doua parte a zilei de duminică şi în noaptea de duminica spre luni (6/7 august), vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august), mai ales în jumătatea de nord. 

Totodată, vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În restul ţării este în continuare sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile situându-se între 36 şi 39 de grade.

Meteorologii avertizează că vremea caniculară se va menţine, mai ales în zona de sud a ţării, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra şi sâmbătă temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 şi 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

În Bucureşti, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăşi 35 de grade, se va menţine până la sfârşitul săptămânii viitoare, în special în Bucureşti şi în toată zona de sud a ţării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel