EXCLUSIV  Animalele de companie, expuse la traume din cauza artificiilor. Tudor Ionescu, sfaturi pentru protejarea prietenilor necuvântători

Tudor Ionescu FOTO: Facebook Tudor Ionescu
Tudor Ionescu FOTO: Facebook Tudor Ionescu

Tudor Ionescu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce trebuie să facem pentru a ne apăra animalele de companie de petardele, care, în ultimele zile, explodează la tot pasul. Asta în contextul cazului din Bucureşti, unde un bărbat a fost muşcat de propriul câine, speriat de explozia unei pocnitori. 

"Trebuie să înțelegem că vorbim despre niște animale, care nu au rațiunea umană. Acestea înțeleg că exploziile petardelor echivalează cu o stare de război. De exemplu, este ca și cum nouă ne-ar trece deasupra capului o rachetă și ar exploda undeva în proximitate, cam așa înțeleg necuvântătoarele.  Răspunsul unui animal în fața unui pericol este unul dintre următoarele: luptă, fugi, evitare, predare. În cazul câinelui din București, care l-a mușcat pe stăpânul său, acesta a decis să lupte și a acționat în consecință, pe baza instinctului, chiar dacă era vorba de stăpânul său", ne-a spus Tudor Tim Ionescu. 

O traumă pentru animale

"Riscurile sunt foarte mari. Din acest motiv, am filmat un material pe care l-am postat pe pagina mea de Facebook. Trebuie să conștientizăm cât de grave sunt riscurile și cât de departe se poate ajunge. Este o traumă pentru animalele noastre de companie pentru că, în viitor, poate avea și efecte nocive. Săptămânile trecute a fost un caz în Argentina. Un câine a murit în brațele stăpânului său, după ce a făcut stop cardiac în apartament, din cauza unor focuri de artificii.

Există foarte multe mituri, care circulă în această perioadă. Am văzut că unele persoane susțin că anumite petarde ar putea fi folosite în anumite condiții, să fie aruncate doar în parc dacă nu e nimeni în apropiere etc. Pe scurt, ne referim la Legea nr.126/1995 privind regimul materialelor explozive, care prevede sancțiuni între 3.000 și 6.000 de lei pentru utilizarea focurilor de artificii, petardelor și a altor materiale explozive. Singurele care sunt permise sunt dintr-o anumită categorie", a mai punctat secretarul general adjunct al ALDE. 

Riscuri foarte mari, soluțiile propuse

"Soluțiile pe care le avem, le-am împărțit în două faze. Începând de astăzi, din seara aceasta, 27 decembrie până în 31 decembrie, pentru a pregăti animalul la acel moment culminant și ziua de 31 decembrie sunt trei lucruri pe care le putem face începând de acum. În primul rând, în baza unui exercițiu sau o plimbare mai lungă pentru a obosi câinele, când venim cu el de afară să punem la laptop sau la telefon muzică la un nivel sonor ridicat. Apoi, să punem și înregistrări cu focuri de artificii, tot la un nivel de sonor ridicat, pentru a vedea reacția animalului. Este necesar pentru a-l testa un pic.

Dacă vedem că este o problemă, ne folosim de o recompensă sau o mâncare mai speciale ca să îl scoatem din starea respectivă. De ce? Din simțurile unui câine, 60 la suta sunt concentrate în miros, 25 la sută sunt pe auz și aproximativ 15 la sută pe vedere. Ei bine, cum compensăm noi această problemă legată de auz? Vom controla mirosul! Sub nicio formă nu îl pedepsim sau nu îl dojenim sau să îl mângâiem. Prin urmare, îș vom scoate din starea respectivă. Ne vom comporta normal pentru a se obișnui cu aceste zgomote și că nu se va întâmpla nimic grav.

În al doilea rând, ne pregătim pentru seara de 31 decembrie. Aceasta înseamnă că ne organizăm puțin programul astfel încât să avem o perioadă de timp suficientă pentru a ieși cu câinele la plimbare. De asemenea, pregătim un loc în casă, un loc unde el să se poată refugia, un spațiu mai îndepărtat de balcon sau de geamuri. Să fie amenajat astfel încât câinele să se ducă acolo atunci când va avea nevoie de un loc sigur", a mai declarat Tudor Ionescu. 

Pe 31 decembrie, sub nicio formă nu se ia câinele la evenimente publice, concerte, focuri de artificii!

"În al treilea rând, există chiar și pentru căței anumite tricouri cu compresie. Sunt niște materiale, care se pun pe pieptul câinelui,  îl strâng ușor și, prin compresie, acestea îl ajută să îi calmeze pulsul. Am citit că există un fel de calmante. Însă, aici menționez să se discute cu un veterinar pentru că diferă în funcție de animal. Pe 31 decembrie, sub nicio formă nu se ia câinele la evenimente publice, concerte, focuri de artificii! În principiu, ar fi bine ca niciun câine să nu fie afară după ora 20, 21, când tot mai mulți cetățeni aruncă cu petarde. Inclusiv, oamenii de la curte ar putea să ii adăpostească în casă.

Primul lucru pe care îl facem, în ziua de 31 decembrie, este să ducem câinele la o plimbare de minimum 2-3 ore și pe un alt traseu. Spun asta deoarece există două tipuri de oboseală. Vorbim despre oboseala fizică și oboseala psihică. Dacă scoatem câinele de pe traseu, acest fapt îl va obosi mai mult. În momentul când vine acasă, el își va dori două lucruri, anume să mănânce și să doarmă. Asta ar trebui să obținem!", a mai spus consilierul general. 

'Dacă plecăm de acasă...'

"Dacă plecăm de acasă, ne asigurăm că ușile și ferestrele sunt închise pentru a izola fonic locuința cât de mult  cu putință! Lăsăm luminile aprinse ca să nu îl deranjeze sau să îi atragă atenția artificiile de afară. Al treilea lucru pe care îl facem este să lăsăm fie televizorul sau o muzică pe lento, pentru liniștire. Foarte important este ca această muzică să fie lăsată pe un sonor cât mai ridicat astfel încât să acopere pe cât posibil zgomotele de afară. Nu se vor supăra vecinii chiar în noapte de Revelion.

Presupunem că și ei petrec sau dacă nu, mergem la dânșii, batem la ușa lor și le explicăm să fie înțelegători cu animalul nostru de companie. Dacă se poate, după ora 12 să ne întoarcem cât de repede acasă sau măcar să trecem o dată pentru a verifica starea câinelui și pentru a-i spune un La mulți ani, pentru că așa este frumos, dar și pentru a ne asigura că nu este nicio problemă", a precizat Tudor Ionescu, pentru DC News.

Amintim faptul că un bărbat din București a ajuns la spital în a doua zi de Crăciun, după ce a fost mușcat de câinele său speriat din cauza petardelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel