Angajații muzeelor susțin primul PROTEST național. "Legea salarizării umilește flagrant"

Angajații muzeelor din toată din țara vor susține, sâmbătă, primul protest național organizat după anul 1989. Ei sunt nemulțumiți de actuala formă a legii salarizării unitare pentru că "umilește flagrant" salariații unităților muzeale.

"Anul acesta noaptea muzeelor începe mai devreme. Va fi ziua în care muzeele vor protesta. Este primul protest la nivel național de la Revoluție, la care sunt angajate muzee din toată țara. De ce protestăm? Atragem atenția asupra actualei forme a legii cadru de salarizare unitară a bugetarilor. Noi considerăm că umilește flagrant angajații din unitățile muzeale, deținătoare de patrimoniu fabuloase, plasându-i mai mult de 50% sub alte categorii din același domeniu din sectorul cultural. Mă refer aici la diferență foarte mare între salariile angajaților din instituțiile din spectacol, comparativ cu celelalte ramuri din sectorul cultură", a declarat, joi, președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie al României, Vleja Decebal, în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul sindical a precizat că salariile bugetarilor au crescut cu 50%, dar numai în instituțiile de spectacol, nu și pentru muzee.

[citeste si]

"În primul rând se introduce în societate ideea foarte periculoasă că muzeele sunt instituții de rang inferior și numai instituțiile de spectacol sunt generatoare de act cultural. Aceasta discriminare a fost prezentă și în ordonanța 2 din 2017, din ianuarie, iar atunci salariile din sectorul bugetar au crescut cu 50%, dar numai pentru instituțiile de spectacol. Muzeele au fost uitate. Creșterile salariale ar fi fost la fel de bine venite, noi ne-am bucurat enorm pentru reușita colegilor noștri din instituțiile de spectacol, dar salariile erau la fel de mici și în domeniul muzeal. Spre exemplu, în acest moment, o mare parte din angajații din muzee sunt plătiți cu salariul minim pe economie, chiar dacă au gradația maximă de vechime. Practic, creșterea repetată a salariului minim a făcut, fără a crește și celelalte trepte de salarizare, un lucru absolut nefiresc ca un angajat, un specialist din muzeu, să fie angajat cu salariul minim în acest moment", a precizat liderul sindical.

De asemenea, sindicaliștii din muzee solicită și o uniformizare a salariilor tuturor muzeelor din țară, indiferent dacă sunt naționale, locale sau județene.

"A doua cerință este uniformizarea salariilor la nivelul tuturor muzeelor din țară, să nu mai existe acea diferență între muzeele naționale și muzeele locale, muzeele județene.Meseria este aceeași, colegii noștri fac același lucru, este o discriminare care nu își are sensul și am insistat pentru modificarea acestui lucru în cadrul legii de salarizare", a mai spus Vleja Decebal.

Președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie a reiterat că sâmbătă, începând cu ora 12:00, circa 150 de angajați vor protesta în fața Muzeului Național de Istorie, urmând ca la ora 14:00 să plece spre Ministerul Culturii, unde vor prezenta ministrului lista cu revendicări, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel