Andrej Babis, desemnat premier, în ciuda problemelor penale

Miliardarul ceh Andrej Babis, a cărui mișcare populistă ANO a câștigat detașat alegerile parlamentare din luna octombrie, a fost desemnat miercuri de președintele Milos Zeman pentru a deveni șef al noului executiv de la Praga, în ciuda problemelor pe care care le are cu legea. 

Președintele ceh i-a încredințat lui Babis — nr. 2 în topul averilor din Republica Cehă — sarcina formării noului guvern în pofida suspiciunilor de fraudă cu fonduri europene care planează asupra sa.

DCNews relata, în exclusivitate, AICI, în luna octombrie despre mesajul(din care România are de învățat) pe care președintele Zeman l-a transmis premierului "penal" Andrej Babis, conform căruia premierul ales de popor trebuie să guverneze. Decizia de astăzi vine ca o confirmare a promisiunii făcute de Zeman. 

Babis și ANO (Alianța cetățenilor nemulțumiți) au câștigat alegerile cu 29,64% din voturi, adjudecându-și 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului, ceea ce înseamnă că pentru a putea guverna are nevoie de acordul sau susținerea altor formațiuni. Dosarul deschis împotriva sa i-a redus însă șansele de a reuni o coaliție, majoritatea tuturor celorlalte opt partide parlamentare refuzând să colaboreze cu el.Cabinetul lui Babis, care va fi deci unul minoritar, urmează să-și preia atribuțiile la 13 decembrie, pentru a-i permite noului premier să ia parte la summitul Uniunii Europene din ziua următoare.

La finele lui noiembrie, poliția cehă a cerut ridicarea imunității parlamentare a miliardarului pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudă cu fonduri europene. Poliția îl suspectează pe omul de afaceri că, în urmă cu aproape un deceniu, a ascuns faptul că deținea un complex hotelier și un centru de convenții pentru a obține o subvenție de 2 milioane de euro din fonduri ale UE în cadrul unui program destinat întreprinderilor mici.

În același caz mai este implicat și vicepreședintele ANO, Jaroslav Faltynek, care respinge, la rândul lui, acuzațiile.

Babis și-a transferat în acest an acțiunile deținute în imperiul său de afaceri — un holding a cărui valoare este estimată la 4 miliarde de euro, cu interese în industria alimentară, agricultură, industria chimică și media — către fonduri fiduciare.

Destituit în mai din postul de vicepremier și ministru al finanțelor tot pe fondul controverselor legate de neregulile în care ar fi implicat, în septembrie lui Babis (63 de ani) i-a fost ridicată și imunitatea parlamentară pentru a putea fi anchetat. Un vot de neîncredere împotriva sa ar putea avea loc la jumătatea lui ianuarie anul viitor, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel