EXCLUSIV  Anchetă Caracal. Avocat Roxana Pop: Detaliile care fac diferența în cercetarea lui Gheorghe Dincă

Alexandra și Luiza
Alexandra și Luiza

În contextul reluării perchezițiilor la casa lui Gheorghe Dincă, avocatul Roxana Pop a făcut precizări, pentru DC News, cu privire la mediatizarea acestui caz, dar și la detaliile la care trebuie să fim atenți pentru a nu trage concluzii pripite.

DC News: Considerați că ancheta bate pasul pe loc într-o posibilă încercare de a se mușamaliza cazul Caracal? Inculpatul ar putea oferi anchetatorilor piste false pentru a distrage atenția opiniei publice? 

'Având în vedere complexitatea cazului, consider că este necesar să lăsăm organele de cercetare penală să își desfășoare ancheta pentru a găsi probe concrete și pentru a fundamenta eventuala acuzație de care inculpatul este cercetat. Trebuie avut răbdare cu finalizarea acestui dosar penal. Finalizarea unui dosar penal în faza de urmărire înseamnă rechizitoriul. Apoi putem vorbi în instanță despre probe, despre fapte și despre apărarea care va fi în cazul de față. Trebuie să avem răbdare și să nu ne grăbim în a concluziona pentru că ancheta nu este finalizată.' a spus Roxana Pop.

DC News: Având în vedere noianul de informații zilnice este benefică mediatizarea excesivă a acestui caz pentru a afla adevărul? Considerați că autoritățile bâjbâie în soluționarea anchetei? Se încearcă mușamalizarea posibilelor fapte?

'Cazurile care implică infracțiunea de omor au o mai mare mediatizare. În cazul de față, fiind vorba și de minore, media este mai atentă. Însă, până acum, avem informații subiective. Informațiile obiective se bazează strict pe probe și pe actele de urmărire penală care se efectuează. Orice mărturie a inculpatului sau a martorilor trebuie coroborată cu probele concrete, respectiv cadavrul sau urme care să indice prezența victimei la locul săvârșirii faptei. Când există raportul de cauzalitate, putem să vorbim despre o victimă și despre săvârșirea infracțiunii pentru care este cercetat inculpatul. Nu este suficientă o simplă declarație a acestuia. Anchetatorii au suficientă experiență în spate și orice informație oferită de inculpat este verificată înainte de a se da curs acesteia.'  a spus Roxana Pop.

'Din cauza mediatizării excesive a acestui caz, orice zi care trece pare foarte mult. Dar, din experiența mea, vă spun că un dosar penal nu poate fi finalizat în decurs de trei săptămâni sau de o lună pentru că orice organ de cercetare penală are un procuror de caz care trebuie să fie 100% convins că acuzația va sta în picioare și că denotă indicii rezonabile de săvârșire a faptei. În caz contrar, dosarul ajuns în instanță va fi clasat. Trebuie să avem încredere și răbdare. Presiunea în acest caz este bună, dar și mai puțin bună. Presiunea este benefică pentru că toată lumea este atentă la detalii. Detaliile pot să facă o diferență enormă la încadrarea juridică. Ar trebui să lăsăm lucrurile să se așeze cu privire la desfășurarea anchetei. Partea mai puțin bună este faptul că opinia publică riscă să fie schimbată în fiecare zi.' a declarat Roxana Pop.

'Trebuie să avem un echilibru al informațiilor'

'Consider că fiecare dintre noi trebuie să aibă un echilibru al informațiilor. Acest fapt constă în a primi informații, dar să nu fie într-o discrepanță de la o zi la alta pentru că publicul riscă, la finalul oricărei lecturi dintr-un ziar, să nu mai aibă o părere obiectivă și concretă. Credibilitatea unei informații este scoasă în evidență de constanța ei. În momentul în care se schimbă zilnic lucrurile poți să tragi o concluzie eronată. Noutatățile prezentate zilnic de către mass-media sunt de fapt o normalitate în procesul de desfășurare al unei anchete. În orice dosar penal, ancheta se desfășoară prin intermediul perchezițiilor, prin deplasare la fața locului, prin declarațiile părților etc. Ceea ce se întâmplă și în cazul de la Caracal.'

'Nu există neapărat o bâjbâială a autorităților. S-a luat o decizie de a muta dosarul de la Craiova la București pentru că s-a ținut cont de complexitatea acestui caz. Publicul nu trebuie să tragă concluzii pripite. Trebuie puțin echilibru ca să vedem o imagine de ansamblu. Repet, concluziile obiective le avem după finalizarea anchetei. În calitate de avocat, în acest moment, nu aș putea răspunde tranșant. O părere trebuie să fie mai temperată și să avem răbdarea necesară pentru a vedea la final care este concluzia anchetei.' a conchis avocatul Roxana Pop, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel