Anchetă alegeri parlamentare. Onțanu: Am să fac o dezvăluire

Neculai Onțanu
Neculai Onțanu

Audierea fostului primar al sectorului 2 Neculai Onțanu la Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 s-a transformat, la scurt timp de la începerea ședinței, într-un dialog între unii parlamentari și cel audiat cu privire la aspectul casei lui Gabriel Oprea, al sufrageriei sau la mobilierul existent.

Încă de la început, Onțanu a spus că va răspunde la orice întrebare a comisiei, fără a invoca o urmărire in rem, și a reafirmat că s-a întâlnit în seara alegerilor, acasă la Gabriel Oprea, doar cu Anghel Iordănescu. O primă întrebare din partea comisiei a fost dacă Onțanu s-a văzut și cu Oprea. "Dacă am fost acasă la dumnealui, da", a precizat fostul primar.

Senatorul USR Mihai Goțiu a intrat atunci într-un schimb de replici cu Onțanu. "Mergeți des acasă la Gabriel Oprea?", a spus el. "Nu face obiectul întâlnirii noastre de astăzi", a replicat Onțanu. După ce a obținut permisiunea de a întreba mai departe, Goțiu a continuat: "Aș vrea să ne descrieți casa dlui Oprea sau cât ați văzut din ea". "Nu-mi amintesc", a venit răspunsul. La acuzațiile lui Goțiu că "martorul" sfidează comisia, fostul primar al sectorului 2 i-a atras atenția acestuia să nu profite de demnitatea cu care a fost învestit de populație și să respecte orice cetățean al României.

Sufrageria lui Oprea

Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a intervenit la rândul ei: "Să îl ajutăm puțin la întrebări. Să ne spună dacă a fost în sufrageria dlui Oprea". "Ați intrat pe ușă în casa aceea, are două niveluri, un nivel?", a adăugat Mihai Goțiu. "Dle Goțiu, n-ați văzut la televizor? (...) N-am fost atent", a răspuns Onțanu. "Când ați intrat, ați urcat niște scări sau ați mers într-o cameră?", a insistat senatorul USR.

"Vreau să vă fac o dezvăluire: și anume că am intrat chiar pe ușa de la intrare. Dacă veneam la dvs, probabil că tot pe ușa principală mă așteptați și intram", a afirmat Neculai Onțanu. "Motivul pentru care am pus aceste întrebări este pentru a stabili dacă dl Onțanu ne minte sau nu atunci când spune că nu a văzut pe nimeni la această întâlnire", a motivat Goțiu. "Dle senator, vă rog un ton adecvat comisiei parlamentare", a intervenit președintele comisiei, senatorul Mihai Fifor. "Eu păstrez un ton foarte adecvat, dar consider că ce se întâmplă acum, este pentru a treia oară pe ziua de azi, e sfidare", a susținut Goțiu, care a cerut suspendarea lucrărilor comisiei.

Neculai Onțanu a detaliat apoi situația sa politică din acea perioadă, amintind de plecarea lui din PSD spre un nou partid — viitorul UNPR și a adăugat că tot atunci nu a avut întâlniri cu Florian Coldea. "Nu am văzut niciodată pe dl Coldea, Maior sau pe dna Kovesi la o întâlnire a UNPR. Și am participat la toate întâlnirile, și formale și informale, făceam parte din conducere. (...) Eu nu am văzut în casa dlui Oprea nici pe dl Coldea, nici pe dna Kovesi și nici pe dl Maior", a declarat el. "De ce v-a chemat dl Oprea la el?", a continuat Goțiu. "M-a chemat", a răspuns audiatul. "M-a chemat că hai hai să bem că e ziua mea, hai să bem că discutăm despre asta.... M-a chemat pur și simplu", a răspuns Onțanu. "Cum arăta încăperea în care v-ați întâlnit cu dl Iordănescu?", a insistat Goțiu. "Dvs credeți că eu am fotografiat? (...) Haideți să vă dau câteva elemente mai importante: sigur că avea o lustră, nu știu cum arăta, dar avea", a spus Onțanu. "Mă interesează dacă vi se părea că ar fi ca o sufragerie", l-a întrerupt senatorul USR. "O cameră din casa unui om, domnu' Goțiu. Eu nu știu ce s-a întâmplat la dl Oprea", a răspuns fostul primar.

Steluța Cătăniciu a continuat și ea. "Dle Onțanu, ați răspuns dlui senator că ați fost în casa unui om, era goală sau mobilată? Ați fost în sufragerie sau în birou?".

"Era mobilată, sigur. Nu știu cum îi spuneți, sufragerie, ce era camera respectivă, era o cameră mobilată din casa unui om. Dvs credeți să mă uitam special atunci ca să mă întrebați după 8 — 9 ani de zile ce era în camera dlui Oprea și dacă era sau nu sufragerie", a afirmat Neculai Onțanu. (...) "Duceți discuția în derizoriu și e păcat. (...) Vă pot răspunde la lucruri care țin de alegerile din anul 2009, nu cum arăta sufrageria, dacă avea mobilier", a completat fostul primar. "Nu ne interesează cum arăta mobilierul dlui Oprea, sigur că am intrat în jocul dvs și oarecum am încercat să îl ajut pe colegul meu dl senator și chiar pe dvs să ne lămuriți unde ați fost. Sunt ferm convinsă că dvs, având în vedere calitatea pe care o aveați, relația pe care o aveați cu dl Gabriel Oprea, sunt ferm convinsă că nu ați fost pentru prima dată în casa generalului Oprea. Această discuție ar fi putut să nu aibă loc dacă i-ați fi răspuns dlui senator dacă ați fost în sufragerie sau în biroul dlui Oprea, că bănuiesc că faceți diferența între mobila de sufragerie și mobila de birou", a declarat Cătăniciu. "Ne referim la anul 2009, eu nu aveam o relație specială cu dl Oprea, pentru că nu îl cunoșteam foarte bine la acel moment. (...) Nu mi-am sărbătorit nicio zi de naștere în casa domnului Oprea", a precizat Neculai Onțanu, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel