EXCLUSIV  Anca Lupeș, despre industria muzicală românească. Amintiri din perioada „playback-ului la spray"

Anca Lupeș, fondator al conferinței muzicale Mastering The Music Business și jurat la Eurovision Germania 2018, a fost prezentă la Interviurile DC News, unde vorbit despre industria muzicală românească și despre concursul Eurovision.

Anca Lupeș e de părere că industria muzicală românească a evoluat foarte mult în ultima vreme și a povestit cu zâmbetul pe buze începuturile acesteia, anii '90 - începutul anilor `2000, perioadă în care playback-ul la spray era o practică la ordinea zilei.

„Se spune că data de naștere a industriei muzicale a fost data apariției legii copyright-ului. Până atunci, după Revoluția din '89, fiecare se descurcase aici, pe plan local cum putea. Imediat după ce legea dreptului de autor a apărut, au venit și toate casele de discuri majore și și-au ales aici reprezentanți și ușor, ușor, treaba a început să se dezvolte. Am trecut de la o singură casă de discuri, care era Electrecord, la 6-7 case de discuri, care produceau cât mai mulți artiști și încercau să găsească rețeta succesului pentru ei", a povestit Anca Lupeș.

 

Neînzestrați cu talent, dar difuzați și ascultați

„Sigur, au fost și momente hazlii în perioada aceea, pentru că nu toți artiștii erau dăruiți și cu talent, pentru că se întâmpla să vezi artiști pe scenă cântând la telefoane mobile sau la doze de spray, pentru că playback-ul era în vogă, pe la sfârșitul anilor '90, începutul anilor '2000. Din fericire, perioada aia a trecut foarte repede și nu mai e cazul să vorbim despre așa ceva acum.

Acum, când toată lumea mă întreabă dacă industria muzicală a evoluat, spun un DA mare. Este o evoluție mare cu siguranță. De când a apărut internetul, chiar dacă multă lume a luat-o ca pe un moment nefast pentru industria muzicală, a existat o perioadă de cădere. Acum își revine chiar la nivel global și bineînțeles, chiar și în România, însă se orientează foarte mult către digital, către online și trebuie să te ții în pas cu ce se întâmplă în pas la nivel mondial", a declarat pentru Interviurile DC News Anca Lupeș.

Anca Lupeș, nume greu în industria muzicală autohtonă

Anca Lupeș este unul dintre cei mai experimentați profesioniști din industria muzicală românească, activând în mass-media, organizare de concerte, case de discuri, agenții de management și booking. În prezent este organizator și trainer pentru cursuri de music business și master classes cu artiști internaționali. De asemenea, este fondatorul și organizatorul conferinței Mastering The Music Business.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel