Analiza Departamentului de Stat al SUA: trei arme folosite de Rusia împotriva României și vecinilor regionali

Aliații americanilor din Europa Centrală și de Est se confruntă cu amenințări asimetrice din partea Rusiei, spune Victoria Nuland. Asistentul secretarului american de Stat pentru afaceri Euroasiatice susține că Washingtonul face eforturi pentru a împiedica țări precum Republica Moldova, dar și state europene membre NATO, să devină "următoarea Ucraină".

Reprezentanți ai Departamentului de Stat, Pentagonului și Trezoreriei au fost audiați marți în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA în legătură cu situația din Ucraina. După un discurs consistent - în care a avertizat Rusia să respecte armistițiul de la Minsk și a denunțat "domnia terorii" din Crimeea - Victoria Nuland a răspuns la întrebările senatorilor, multe dintre ele axate pe subiectul livrării de arme letale Ucrainei.

Unul dintre legislatorii americani i-a cerut înaltului oficial SUA să prezinte viziunea diplomației SUA în Europa Central-Estică și ce măsuri ia Washingtonul pentru ca regiunea să nu mai fie zguduită de o criză de magnitudinea celei ucrainene.

Victoria Nuland, audiată în Senatul SUA: Rusia trimite tancuri și artilerie grea în Estul Ucrainei

Nuland a enumerat trei amenințări ale Rusiei pentru statele aliate sau nonaliate din Europa pe care Administrația Obama încearcă să le combată:

• Energia

"Pe lângă provocările de securitate, și nu doar cele din Ucraina și din state precum Moldova și Georgia, dar pentru țările din Alianță, există o multitudine de amenințări asimetrice derivate din acest conflict (din Ucraina - n.r). Vorbim aici despre folosirea energiei ca armă, unde avem nevoie să lucrăm mult mai intens cu aliații noștri europeni".

• Corupția

"Folosirea corupției ca instrument de influență malignă pentru subminarea suveranității. Aici ne referim fie la plata directă a candidaților politici sau la acțiuni prin care (Rusia) se asigură că există destui bani murdari în sistem încât să submineze instituțiile democratice sau să vulnerabilizeze actori politici individuali în fața presiunii externe. Lucrăm împreună cu statele pentru a demasca acest proces și pentru a închide spațiul corupției în sistemele lor, cu precădere în Europa Centrală și Balcani".

• Propaganda

"Propaganda nu reprezintă doar știrile, ci și eforturi nevăzute de a susține ceea ce par a fi ONG-uri legitime, dar care de fapt sunt agenți de influență ce deturnează dezbaterile despre lucruri la care noi lucrăm, fie că ne referim la TTIP, Ucraina sau alte subiecte. Deci trebuie să ne concentrăm pe multe aspecte, în special în statele Baltice, unde sunt mai expuse la risc pentru că nu sunt cimentate în NATO și UE, dar și în teritoriul aliat".

*Audierea din Comisia de specialitate a Senatului SUA a fost transmisă live de C-Span. Înregistrarea integrală, de 2 ore și 36 de minute, poate fi vizionată AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel