Analiză Financial Times: milioane de pensii viitoare, scăzute

Aproximativ şapte milioane de angajaţi din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor lor viitoare în urma reformelor adoptate luna aceasta de Guvern, informează Financial Times.

Potrivit publicaţiei citate, România a decis să diminueze contribuţiile la fondurile private de pensii pentru că Executivul se străduieşte să îşi respecte promisiunile ambiţioase privind reduceri de taxe şi majorării de salarii, fără însă a încălca limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din produsul intern brut.

Reducerea contribuţiilor

Potrivit legislaţiei, românii cu vârsta sub 35 de ani direcţionează o parte din contribuţiile sociale spre schemele de pensii private care vor completa pensia de la stat. Însă, Guvernul de la Bucureşti a decis să reducă contribuţiile la pilonul II de pensii private de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018.

Secretarul general al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, susţine că reducerea contribuţiilor a dat o lovitură importantă sistemului de pensii adăugând că va diminua încrederea în pensiile private.

"Estimăm că această decizie este posibil să ducă la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel puţin 20% şi, de asemenea, va oferi mai puţin capital pentru finanţarea afacerilor locale via Bursa de Valori", a afirmat Mihai Bobocea.

Randamentul a fost pozitiv

Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federaţia Asociaţiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), între 2008 şi 2016, fondurile private de pensii din România au înregistrat randamente anuale de 5,3% după deducerea comisioanelor şi inflaţiei, unele din cele mai bune randamente din rândul schemelor de pensii din Europa.

"România a putut să pună la punct scheme de pensii private excelente şi nu ar trebui să înceapă să le dezmembreze prin scăderea nivelului contribuţiilor guvernamentale", a declarat Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope, o asociaţie a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Îmbunătăţirea speranţei de viaţă ar urma să crească numărul pensionarilor cu vârsta de peste 65 de ani până la aproape 30% din populaţia totală în anul 2040, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra sistemului de pensii finanţat de stat, comentează publicaţia britanică.

Guvernul de la Bucureşti a adoptat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un act normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel