Amnesty critică state din UE în legătură cu un presupus transport de arme către Arabia Saudită

Unele state ale Uniunii Europene 'au căzut testul' prin faptul că au permis un transport de arme către Arabia Saudită, în ciuda implicării acesteia în războiul din Yemen, a transmis luni Amnesty International, potrivit DPA.

Conform unui raport al ONU de anul trecut, atât coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, cât şi inamicii săi, rebelii Houthi din Yemen, ar fi comis crime de război atacând în mod repetat civili în timpul conflictului. Nava saudită de transport Bahri Yanbu a pornit luni din portul spaniol Santander, îndreptându-se spre Genova, în Italia, conform site-urilor de monitorizare a traficului maritim. Nava ar fi fost încărcată cu arme în timpul unei opriri anterioare în Belgia, a relatat săptămâna trecută agenţia de presă belgiană Belga.

Apoi, nava s-a îndreptat spre Marea Britanie. Aceeaşi navă şi-a anulat vineri o oprire programată în portul francez Le Havre, după ce activişti au protestat împotriva venirii sale. Experţi în drepturile omului ai ONU au dat vina anul trecut pe coaliţia condusă de Arabia Saudită pentru majoritatea victimelor civile înregistrate în timpul războiului din Yemen, precizând că forţele coaliţiei au bombardat unităţi medicale, pieţe, zone rezidenţiale, nunţi şi înmormântări, închisori şi bărci de pescuit. 'Încărcată cu arme care cel mai probabil vor fi folosite în războiul din Yemen, Bahri Yanbu trece dintr-un port european în altul ca o minge de pinball', a precizat o reprezentantă a Amnesty, Ara Marcen Naval, într-un comunicat. Nava a fost 'un test important' privind angajamentele ţărilor din UE în cadrul Tratatului pentru Comerţul cu Arme, a spus Ara Marcen Naval. 'Unele state au căzut acest test în interval de doar câteva zile', a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel