Urmărește emisiunea live


Americanii vor ca cetățenii din state aliate SUA să circule fără viză

Un sondaj Heritage, făcut în Statele Unite, majoritatea americanilor susţin ideea ca cetăţenii din statele aliate SUA să poată călători în SUA fără vize.

Ambasadorul George Maior a fost invitat de Fundaţia Heritage să prezinte datele primei cercetări sociologice simultane realizate în România şi SUA. Potrivit sondajului efectuat în Statele Unite ale Americii, majoritatea americanilor susţin ideea ca cetăţenii din statele aliate SUA să poată călători în SUA fără vize.

Dezbaterea, înregistrată în studioul tv al Fundaţiei Heritage (www.youtube.com/watch?v=MMyNMPqVnYM) a fost moderată de analistul american Daniel Kochis şi l-a mai avut invitat pe Brett Loyd, fost sociolog al campaniei electorale a preşedintelui SUA, Donald Trump şi fost director de cercetare al Comitetului Naţional Republican. Brett Loyd este în prezent CEO şi preşedinte al companiei The Polling Company, care a realizat secţiunea americană a studiului sociologic.

Cercetarea, intitulată „Valori, percepții şi reprezentări ale populaţiei din România şi Statele Unite ale Americii”, a fost prezentată de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), sub patronajul Academiei Române. Studiul sociologic a fost realizat de companiile de cercetare sociologică The Polling Company din Statele Unite ale Americii şi Inscop Research în România şi reprezintă o contribuție științifică pentru consolidarea Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin cunoașterea mai aprofundată, într-o abordare comparativă, a celor două societăţi. O prezentare a sondajelor de opinie în limba română şi în limba engleză poate fi consultată aici: www.inscop.ro/wp-content/uploads/2018/11/Comparative-Report-Romania-SUA_tpc.pdf

Utilitatea unei analize comparative a reacțiilor și percepțiilor fiecărei societăți

Ambasadorul Maior a remarcat importanța cercetării pentru înţelegerea relaţiei pozitive dintre cele două ţări subliniind faptul că a avea la dispoziţie o analiză comparativă a reacţiilor şi percepţiilor fiecărei societăţi este o idee creativă şi inovativă utilă pentru înţelegerea şi consolidarea parteneriatului strategic româno-american. „Putem avea un dialog diplomatic foarte bun, relaţii strategice, comerciale consolidate, dar această relaţie are la bază valorile comune de la nivelul celor două societăţi; această fundaţie similară a valorilor face parteneriatul nostru atât de important. Am remarcat din aceste sondaje de opinie că împărtăşim valori comune precum cele legate de democraţie, libertatea presei, securitate, rolul armatei în asigurarea securităţii, interacţiunea dintre cele două ţări la nivel economic. Rezultatele sondajelor din România şi din SUA arată că avem o bază solidă pentru parteneriatul celor două ţări aliate în NATO”, a afirmat ambasadorul român.

Daniel Kochis, analist pe politici în cadrul Fundaţiei Heritage a remarcat faptul că, potrivit sondajului efectuat în Statele Unite ale Americii, majoritatea americanilor susţin ideea ca cetăţenii din statele aliate SUA să poată călători în SUA fără vize. Mai multe detalii, aici: www.inscop.ro/en/the-american-people-support-including-us-allies-in-the-visa-waiver-program/. În acest sens, ambasadorul George Maior a observat că „accesul României în programul Visa Waiver ar fi ultimul pas al parteneriatului nostru strategic care este atât de bun în zona de securitate, în zona economică sau în cea culturală. Cred că merităm să fim incluşi în Programul Visa Waiver. Dincolo de faptul că populaţia SUA sprijină o asemenea decizie, acest lucru va ajuta la consolidarea parteneriatului nostru şi la dezvoltarea relaţiilor comerciale.”

La rândul său, sociologul american Brett Loyd a subliniat faptul că asemănările dintre cele două ţări sunt mai multe decât diferenţele. „Ne-am propus, împreună cu Inscop, partenerul nostru din România, să aducem în faţa opiniei publice date privind două grupuri de cetăţeni, prin adresarea unor întrebări similare respondenţilor din ambele ţări; am dorit să vedem care sunt diferenţele, dar surprinzător, asemănările dintre cele două societăţi sunt mai multe decât diferenţele. Am descoperit foarte multe răspunsuri similare din partea cetăţenilor români şi americani şi cum poate ajuta acest lucru la construirea unui brand de ţară bun pentru România.”, a declarat Brett Loyd.

Unde s-au desfășurat sondajele

Sondajul de opinie desfăşurat în Statele Unite ale Americii a fost realizat de The Polling Company (www.pollingcompany.com) în perioada 19-22 octombrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi, reprezentativ pentru populaţia Statelor Unite ale Americii în vârstă de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Datele au fost culese pe baza unui chestionar aplicat telefonic, 70% dintre respondenţi fiind contactaţi pe telefoane fixe, iar 30% pe telefoane mobile.

Sondajul de opinie desfășurat în România a fost realizat de Inscop Research (www.inscop.ro) în perioada 12 – 23 octombrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% pe un tipul de eșantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, arată un comunicat al Ambasadei României în SUA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel