Amenințarea roboților: criză de locuri de muncă, până la 40% automatizate

Robot
Robot

Îți vor lua roboții job-ul? Răspunsul depinde de locul în care locuiești.

Amenințarea variază "în mod izbitor" în funcție de țări și regiuni, 40% din locurile de muncă cu "risc ridicat" se regăsesc în vestul Slovaciei și doar 4% în zona din jurul orașului Oslo, a arătat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Potrivit cercetărilor sale, în 36 de țări membre, 14% din locurile de muncă prezintă risc ridicat.

(w670)

Automatizarea și natura schimbătoare a muncii se află deja în centrul atenției, muncitorii și guvernele luptând cu incertitudinile legate de noile tehnologii și cu modul de protejare a locurilor de muncă. OCDE se așteaptă ca dezvoltarea inteligenței artificiale să accelereze ritmul de automatizare și să ridice riscurile pentru locurile de muncă cu un nivel ridicat de calificare, care până acum erau considerate protejate de schimbările tehnologice.

Mașinile și software-ul automatizat vor ocupa jumătate din sarcinile la locul de muncă

Forumul Economic Mondial a declarat că mașinile și software-ul automatizat vor ocupa jumătate din toate sarcinile la locul de muncă în termen de șapte ani. Dar nu a fost totul sumbru, raportul sugerând, de asemenea, că inovarea în domenii precum inteligență artificială și robotică ar putea crea mai multe locuri de muncă decât amenință.

OCDE a constatat că diferențele geografice prezintă factorii de decizie politică cu o dilemă adăugată. Acest lucru se datorează faptului că regiunile care au cea mai mare nevoie de automatizare pentru a crește productivitatea sunt, de asemenea, adesea cele care prezintă cel mai mare risc de a pierde locuri de muncă în domeniul tehnologiei.

Automatizarea - creșterea productivității, generare noi locuri de muncă

"Inovația tehnologică, cum ar fi automatizarea, poate conduce la creșterea productivității, poate genera noi locuri de muncă și poate contribui la un nivel de trai mai bun", a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. "Dar trebuie să ne protejăm de orice creștere a diviziunilor regionale în ceea ce privește calitatea locurilor de muncă și ocuparea forței de muncă".

Amenințarea diferită de la automatizare este explicată parțial de concentrarea anumitor industrii dintr-o regiune. În plus, drepturile lucrătorilor variază în funcție de țări, astfel încât locurile de muncă similare din diferite jurisdicții ar putea să nu se confrunte cu aceleași riscuri.

Este posibil ca unele regiuni să fie greu de recuperat deoarece automatizarea poate duce la pierderea bruscă de locuri de muncă care necesită timp pentru a fi înlocuite. Acest lucru ar putea conduce la un șomaj prelungit și la scăderea nivelului salariilor pentru anumite grupuri de lucrători, a spus Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Vezi și: Avioane de vânătoare, cu inteligență artificială. Armă devastatoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel