EXCLUSIV  Ambiția neștiută a lui Ceaușescu. Lavinia Betea: Cea mai greșită decizie

Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, a dezvăluit, la Interviurile DCNews, care a fost greșeala care l-a costat cel mai mult pe Nicolae Ceaușescu.

Lavinia Betea, istoricul care va lansa mâine, la Bookfest, cartea „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei din 1989” susține că ideea propagată de aproape 30 de ani, conform căreia greșelile care au dus la declinul comunsimului ar fi aparținut doar soției "tovarășului", nu este tocmai reală. "Este un pattern care îl reproduce pe cel din creștinism. Este mitul acela biblic al lui Adam și al Evei, cei doi inocenți, primii doi oameni care se plimbă prin Rai, care nu au voie să muște din fructul oprit și șarpele care sâsâie. Cea care aude glasul șarpelui este Eva, ea îl îndeamnă pe Adam să guste. Adam gustă, dar lucrul curios, nu făptașul Adam este cel mai stigmatizat, ci Eva, cea care este în spatele lui. În contextul acesta al democrației, normal e să spunem că dacă Adam era atât de bun, atât de pur, atât de inteligent, normal era să spună [taci, femeie!], sau [Lasă-mă, bre, în pace!] sau cum să mă exprim pe particularitățile noastre folclorice. Cam așa și cu Ceaușescu. Ceaușescu a fost exonerat de multe greșeli și decizii greșite. Cea mai greștă decizie a lui a fost aceea de a păstra puterea cu orice preț. Și în prețul acesta, (...), a intrat ea. Nu cred că trebuie exonerat și aruncată vina pe ea", a declarat Lavinia Betea la DCNews.

Elena Ceaușescu, "o mediocritate"

Lavinia Betea susține că Elena Ceaușescu era expresia mediocrității. "Am văzut că evoluția societății românești pentru care ELena Ceaușescu ar fi un fel de avertisment, în genul așa nu. Pentru că ea, ca persoană, s-ar încadra în ceea ce, Hannah Arendt spunea, o banalitate a răului. Este o ființă, aș spune, obișnuită. Nu a excelat prin carismă, prin darul oratoriei, nu a fost o frumusețe. (...) Era ceva, mediocru. O mediocritate. Cei care au cunoscut-o de aproape vorbesc despre niște foarte bune calități materne în prima etapă", a mai mărturisit istoricul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel