Ambasadorul Marii Britanii, studenţilor: Să gândiţi liber este unul dintre privilegiile pe care le-aţi obţinut

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, le-a vorbit, luni, studenţilor la Ştiinţe Politice, despre libertatea de gândire, obţinută după Revoluţia din 1989, dar şi despre responsabilitatea ce decurge din aceasta.

El şi-a amintit că a mai lucrat în România, la ambasada ţării sale, între 1983 şi 1986.

"În perioada aceea nu mi s-ar fi permis să vorbesc cu dumneavoastră, fie în acest for, fie în privat. Să gândiţi liber într-un fel este unul dintre privilegiile pe care le-aţi obţinut, iar din acest privilegiu vine datoria de a gândi liber într-o manieră activă. Anume: 'Este corect ce mi se spune? Cum pot verifica asta?'", a afirmat Andrew Noble, la Facultatea de Drept.

El a participat, alături de ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, la deschiderea anului şcolar, pentru studenţii la Ştiinţe Politice.

Totodată, Andrew Noble a afirmat că Ambasada Regatului Unit va organiza, la finalul anului, o conferinţă de o zi pe tema "30 de ani de libertate", despre România comunistă, Revoluţia din 1989 şi perioada de după.

Noble le-a spus tinerilor că evenimentele curente din ţara sa pot fi văzute ca un "studiu de caz".

"Vă vom oferi un exemplu în timp real al unei democraţii vibrante. Vă vom oferi toate surprizele vieţii politice, vă vom arăta curţi de justiţie ce vor da verdicte în premieră, jurnalism care acoperă tot spectrul, de la extrema dreaptă până la extrema stângă, şi am putea să vă arătăm şi activismul. Şi asta doar luna viitoare. (...) Cred că politica britanică ar putea fi un studiu de caz", a afirmat el.

Andrew Noble a menţionat şi eforturile pentru un Brexit cu acord.

"Căutăm să ajungem la un acord. Este clar pentru toată lumea că Brexit va funcţiona cel mai bine dacă avem voinţa politică de ambele părţi şi creativitatea de a ajunge la un acord ce va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană într-o manieră ordonată, la finalul lui octombrie (...) Pentru noi nu Brexit este cel mai important lucru, ci viaţa după Brexit", a detaliat Noble.

Referindu-se la decizia Curţii Supreme din Regatul Unit de săptămâna trecută, care a hotărât că suspendarea Parlamentului de către şeful guvernului de la Londra a fost ilegală, el a vorbit despre importanţa culturii franceze.

"Pentru dumneavoastră nu e vorba doar de frumuseţea limbii sau a literaturii, pentru dumneavoastră contează ideile politice din literatura franceză. Pentru mine este foarte important că săptămâna trecută tribunalul britanic a evocat principiile lui Montesquieu, ale separării puterilor în stat", a spus diplomatul, în franceză.

La rândul său, ambasadoarea Franţei a vorbit despre relaţiile româno-franceze din domeniul academic.

"Franceza este şi ea o limbă a afacerilor şi vă poate oferi oportunităţi atât în ceea ce priveşte businessul, cât şi în instituţii. (...) Engleza aproape că nu mai este o limbă străină, este aproape obligatorie. Pentru a reuşi în viaţă, franceza este o unealtă în plus, pentru a vă atinge aspiraţiile personale şi profesionale", a spus Michele Ramis.

Ea s-a adresat, în discursul său, decanei Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, Ionela Băluţă.

"Văd aici la fel de multe tinere ca şi tineri. Doamnă decan, pentru noi sunteţi o persoană care pune în practică egalitatea de gen şi un partener privilegiat al Ambasadei, la evenimentele în favoarea egalităţii de şanse", a spus Michele Ramis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel