Ambasadă România Ierusalim. Ben Oni Ardelean acuză „dinamitarea proiectului”

Ben Oni Ardelean, vicepreședintele Camerei Deputaților, recunoaște dreptul Israelului de a proclama Ierusalimul drept capitală și al celorlalte state de a fi reprezentate diplomatic în Orașul Sfânt, dar critică în termeni duri modalitatea în care decizia a fost luată de Guvern fără consultarea Președinției.

Într-o postare publicată marți pe Facebook, deputatul PNL Ben Oni Ardelean a făcut o radiografie la zi a disputei interne și internaționale din jurul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, întrebându-se retoric: „Mai există vreo șansă după dinamitarea proiectului?”

Argument: dreptul istoric și biblic

De formație pastor baptist, Ardelean recunoaște legitimitatea demersurilor întreprinse de Israel pentru a-i fi acceptată capitala la Ierusalim de către comunitatea internațională, în baza dreptului istoric și biblic: „Ierusalimul este validat din vremea Împăratului David ca fiind capitala Israelului”.

Aniversarea statului Israel

Deputatul de Timiș consideră că aniversarea în 2018 a 70 de ani de la Declarația de Independență a statului modern Israel a constituit pretextul favorabil pentru „o reparație morală necesară” sub forma proclamării Ierusalimului drept capitală și mutarea ambasadelor străine în acest oraș.

Dragnea, principalul vinovat

Beni Oni Ardelean socotește însă că „în România subiectul este dinamitat de Dragnea (...) Dacă cu adevărat și-ar fi dorit mutarea ambasadei, ar fi respectat rigorile constituționale și politice, negociind o astfel de decizie atât de importantă cu șeful diplomației românești. În accepțiunea lui Dragnea, mutarea ambasadei este un fel de bilet la LOTO, prin care poate câștiga intrări la liderii israelieni”.

Primul pas: consultarea cu Președintele

Respectarea de către Guvernul României a pașilor procedurali, în viziunea lui Beni Oni Ardelean, ar fi trebuit să includă consultarea cu președintele Klaus Iohannis, urmată de „ o evaluare complexă, cu note de fundamentare din partea tuturor instituțiilor cu atribuții, însumând toate elementele și informațiile necesare; estimarea gradului de risc de securitate, atât pentru România, cât și pentru cetățenii români din afara granițelor. Doar după primirea unui OK de la șeful diplomației, respectiv președintele statului, se demarează consultarea partenerilor strategici, precum și consultarea cu țările cu care avem stabilite relații diplomatice din regiune, pentru a înțelege aspectele ce compun o astfel de decizie”.

Specializat în politică externă

Doctor în științe politice la SNSPA București, Ben Oni Ardelean este vicepreședintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților și președinte al comisiei omonime din cadrul PNL.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel