Ambasada Ierusalim. A doua țară care își mută ambasada, după SUA

 Guatemala îşi va transfera ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai, la două zile după mutarea celei a Statelor Unite în Oraşul Sfânt, a anunţat preşedintele Jimmy Morales, transmite AFP. 

'La instrucţiunile mele, la două zile după transferul de către Statele Unite al ambasadei lor, Guatemala îşi va transfera în mod permanent ambasada la Ierusalim', a declarat Morales duminică la Washington, în faţa conferinţei anuale a American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), un influent lobby proisraelian în SUA. 

'Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Trump pentru că a arătat calea', a adăugat el în ovaţii. 'Sunt sigur că multe alte state vor urma calea noastră', a mai spus preşedintele guatemalez. 

La 25 decembrie Jimmy Morales a fost primul şef de stat care a anunţat transferarea ambasadei Guatemalei la Ierusalim, după controversata decizie a preşedintelui american Donald Trump. 

Anunțul din 6 decembrie 

Trump a anunţat la 6 decembrie că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, oraş unde va fi mutată şi ambasada SUA, aflată în prezent la Tel Aviv. Transferul ar urma să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel, la 14 mai. 

Din cele 193 de ţări care compun Adunarea Generală a ONU, 128 au votat la 21 decembrie o rezoluţie ce condamnă decizia americană. Doar şapte mici state, printre care Guatemala şi Honduras, s-au aliniat poziţiei SUA şi a Israelului. 

Anunţul de duminică al preşedintelui Morales a fost, de altfel, salutat de diplomaţia israeliană. 'Decizia de transferare în curând a ambasadei la #Ierusalim este curajoasă şi vizionară. Suntem bucuroşi să vă primim în scumpa noastră capitală eternă', a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Emmanuel Nahshon, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel