Amager Bakke, incinerator de deșeuri modern controversat. Este văzut un fiasco danez

Amager Bakke, https://archinect.com/
Amager Bakke, https://archinect.com/

Amager Bakke este un incinerator de deșeuri modern, construit în Copenhaga, Danemarca, care ridică multe semne de întrebare. 

Ideea unui incinerator de deșeuri modern a apărut în anul 2009, când autoritățile locale și-au dorit să înlocuiască incineratorul vechi de 40 de ani. Astfel, a luat naștere o nouă instalație de incinerare, cu o capacitate de 560.000 de tone pe an.

Noul incinerator are două cuptoare, fiecare cu o capacitate de câte 30-35 tone de deșeuri pe oră. Prin comparație, vechea instalație avea patru cuptoare, a câte 15 tone de deșeuri pe oră și autorizare de ardere de 440.000 tone de deșeuri pe an.

Incineratorul Amager Bakke promitea mult mai multe avantaje pentru mediul înconjurător: să producă cu 20% mai multă căldură și electricitate, să emită mai puțin fum toxic și să reducă poluarea aerului cu mai mult de 50%, pentru fiecare tonă de deșeuri incinerată.

Doar că noul incinerator a creat doar probleme. 

Noua instalație a fost construită și lansată în 2017. Deși a fost achiziționată ca tehnologie de ultimă generație, procesul decizional a trecut cu vederea mai multe aspecte problematice chiar și în ziua de azi.

În primul rând, instalația are o capacitate de incinerare mult prea mare, greu de satisfăcut exclusiv din deșeuri locale. Pentru a funcționa la capacitate maximă ar fi nevoie de utilizarea deșeurilor din import, ceea ce inițial a fost interzis.

Cu toatea acestea, în 2016, s-a permis importul de deșeuri, pentru a salva proiectul de la faliment, făcându-l mai rentabil din punct de vedere economic. Dacă s-ar fi redus capacitatea de incinerare a instalației (inițial: 560.000 de tone/an) strict încât să ardă doar deșeurile locale, instalația ar fi dat faliment în doar câțiva ani de operare.

Astăzi, incineratorul Amager Bakke a ajuns să ardă nu doar deșeuri importate, ci și biomasă forestieră, pentru a opera la o capacitate care să nu-l bage în faliment. 

Sursa ecomagazin.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel