EXCLUSIV  Alex Coita anunță SFÂRȘITUL în politică: ”Se încheie cu CONVULSII.” SCHIMBARE din 2020

Aex Coita a vorbit, într-un interviu pentru DCNews, despre cele mai mari realizări ale României, din ultimii 30 de ani, dar și despre cum vede anul 2019, care este la un pas de a se încheia. Ce crede că ne așteaptă de acum încolo.

Cele mai mari realizări ale României din ultimii 30 de ani

"În primul rând, aş puncta, în ordine cronologică, Pactul de la Snagov, în care a existat, pentru prima dată, un consens al elitelor ţării în jurul unui proiect de ţară, care a fost constituit de integrarea în UE şi NATO. Apoi, prima tranziţie democratică din 1996, alternanța la putere şi venirea la putere a Convenţiei. 3. Respingerea categorică a extremismului, în anul 2000, prin scorul obţinut de Vadim la alegerile din turul 2. 4. Integrarea în UE şi NATO. 5. Faptul că România a depăşit cu bine criza economică şi că ne-am consolidat economia şi este într-o stare robustă", a spus Alex Coita pentru DCNews.

"La 23 de ani de la Pactul de la Snagov, România ar avea nevoie de o nouă temă consensuală, un nou proiect de ţară în jurul căruia să se genereze un consens", a adăugat acesta.

"Un an în care s-a încheiat un mare ciclu politic"

"2019 este un an în care s-a încheiat un mare ciclu politic, început în 2004, odată cu alegerea președintelui Traian Băsescu. Este un ciclu politic macro, care a schimbat fundamental România, care a generat contracurenţi, unii care au mers într-un sens politic, alţii care au erodat de la temelie statul şi trebuie să fie începutul unei noi perioade. O perioadă mai calmă, mai stabilă, dar depinde numai de noi, de decidenţi, de cei care au un cuvânt de spus dacă acest calm şi stabilitatea vor însemna stagnare sau vor însemna o perioadă de construcţie naţională. A fost un an cu multe turbulențe. Eu văd perioada 2005 - 2009 ca pe un ciclu politic: cele două mandate ale lui Traian Băsescu şi mandatul lui Iohannis. S-au produs nişte schimbări fundamentale în modul în care funcţionează statul român.

Acest ciclu se încheie cu convulsii. Avem scăderea spectaculoasă a PSD în sondaje la europarlamentare, faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat şi este la închisoare, scorul fără precedent obţinut de Dreapta la alegeri prezidențiale. Toate acestea marchează începutul şi finalul unui ciclu. Din 2020 va începe un alt mare ciclu politic în România care va dura probabil 10 ani şi va fi unul mult mai stabil pentru că există un context, inclusiv geo-politic, de aşa natură încât România trebuie să fie o zonă stabilă. Și pentru noi este important să fim stabili şi să învăţăm din lecţiile trecutului şi să începem să folosim această perioadă ca să construim şi nu ca să ne complacem într-o zonă în care nu facem nimic", a spus Alex Coita.

Ce face Alex Coita de Revelion

"Încă nu ştiu unde voi petrece Revelionul. În momentul de faţă, sunt într-o scurtă vacanţă cu nişte prieteni şi colaboratori. Vom vedea unde mergem, dar cu siguranţă nu va fi nimic ieşit din comun. Probabil vom marca momentul, vom vedea artificiile şi atât pentru că avem foarte mult de muncă. Sunt plecat din ţară, în această perioadă, câteva zile. Sunt într-un scurt concediu de lucru cu prieteni, colaboratori", a mai spus Coita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel