Alex Coita, după ce a plecat din România: Mă zgândăre o întrebare

Alex Coita
Alex Coita

„România nu trebuie să fie elevul care stă și ia noțite în primul rând”, susține Alex Coita într-o analiză publicată pe Facebook, sâmbătă seară, din Viena.

„Zilele astea sunt la Viena și, uitându-mă în jur, nu pot să nu remarc civilizația și bunăstarea, oamenii relaxați și mândri de identitatea lor națională. Sigur că sunt clișee, lucruri pe care le tot auzim, dar mă zgândare o întrebare: oare e obligatoriu să ne resemnăm cu această diferență? Cine ne împiedică să ajungem și noi la același nivel de dezvoltare în România?

O vorbă din popor spune: "Fă ce zice popa, nu ce face popa." Însă, când mă gândesc la relația noastră cu Europa, cred că ar trebui să fie exact invers!

Toată lumea vorbește de valori și de principii, dar își văd în primul rând de interesul lor. Îmi doresc să ajungem și noi la nivelul de bunăstare al statelor din Vest, dar asta nu se va întâmpla cât timp nu vom ști să ne definim și să ne apărăm interesul national.

România nu trebuie să fie elevul care stă și ia noțite în primul rând.

Putem fi chiar în față, pe scena deciziilor, și nu doar un simplu spectator. Pentru asta, însă, trebuie să învățăm să folosim regulile în folosul nostru, să știm exact unde vrem să ajungem și să acționăm pentru a ajunge acolo.

Trebuie să ne uităm la ce FAC partenerii noștri europeni pentru a-și apăra interesele, nu la ce ne SPUN nouă să facem. Nu mai este timp pentru naivitate și idealism. România trebuie să învețe să fie pragmatică și să stea cu fruntea sus!

Dacă vom continua să ne bucurăm la poze cu înalți oficiali europeni și să stăm cuminți să luăm notițe, vom rămâne acolo unde suntem și azi: în primul rând, al tocilarilor care scriu conștiincioși după dictare, dar nu vin cu idei și nu se remarcă cu nimic. Este păcat de România să ne mulțumim cu atât.

Îmi doresc ca alegerile parlamentare din mai să aducă un plus în ceea ce privește reprezentarea României în Europa. Un plus de seriozitate, de substanță, de iubire de țară, de pragmatism și de viziune.

Când mi s-a cerut să mă întorc de la Bruxelles, acum șapte ani, să ajut România ca tehnocrat, nu am stat pe gânduri și am luat primul avion spre casă. Acum, vă spun sincer că aș face același lucru, dar în sens invers, pentru că prima linie de apărare a intereslor României este chiar în capitala Europei!”, a scris, sâmbătă seară, Alex Coita pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel