Alertă. Sunt vizate și alte moschei

Atentatul terorist din Noua Zeelandă a determinat autoritățile din mai multe state să ia măsuri sporite de pază, transmite The Guardian.

Informațiile obținute de anchetatori în urma investigaților au arătat că Brenton Tarrant avea legături cu mai multe persoane care împărtășesc aceeași ideologie. Conform anchetatorilor, cetățeanul australian a fost anul trecut și în România. El a intrat pe la Giurgiu și a ieșit pe la Nădlac, cu destinația Ungaria. Apoi a fost în Serbia. Se are că, anul trecut Brenton Tarrant a fost și la parada militară de la Arcul de Triumf

După eveniment apar și acuzele. Mai mulți oameni care au sunat la Serviciile de Urgență spun că Poliția s-a mobilizat foarte greu. "Au intervenit la 20 de minute după apel, lucru de neacceptat într-un oraș atât de mare cum este Christchurch", transmite The Guardian.

A tras la întâmplare

Atacatorul a sosit la moscheea Al Noor la ora 13:40, deschizând focul asupra celor aproximativ 400 de persoane care se aflau în acel moment la rugăciune. A mitraliat la întâmplare. A ucis 41 dintre ei. Apoi s-a urcat în mașină și a condus până la Centrul islamic Linwood, unde au fost împușcate alte șapte persoane. La fața locului a ajuns și o echipă de geniști care au dezamorsat mai multe bombe găsite într-o mașină parcată. În moscheea Al Noor, Khaled Al-Nobani a spus că un bărbat a intrat înarmat cu două puști și "a început să tragă pe toți - tineri, bătrâni", transmite The Guardian.

"A împușcat pe primul la intrare, doi oameni pe coridor și a intrat în camera de rugăciune și a început să tragă pe toți". Un om a fost ucis în fața celor trei copii ai săi, a spus Al-Nobani.

Doi studenți au povestit ce s-a întâmplat. "Am văzut o mulțime de oameni alergând în afara moscheii ... i-am văzut împușcați din spate, i-am văzut căzând la pământ ", a declarat el pentru BBC. "Ne-am oprit pentru ai ajuta pe răniți. Au fost o mulțime de cadavre și nu au existat sirene, nici polițiști sau ambulanțe pentru că tocmai asta s-a întâmplat ... A fost o scena de masacru - am fost acolo pentru o perioadă de 15 sau 20 de minute, doar civili, ajutându-i pe acești oameni la fel de mult ca noi până când a venit mai mult sprijin ", a declart unul dintre ei, Carl Pomare.

Binecuvântarea atrocității

Într-un document de 74 de pagini publicat online, Tarrant a spus că dorește să creeze "o atmosferă de frică" împotriva musulmanilor și a susținut că supremația albă norvegiană și criminalul Anders Behring Breivik i-au dat "binecuvântarea" atrocității.

În document sunt identificate câteva ținte din Londra, Germania, SUA și Turcia. 

Descriindu-se ca fiind un "om obișnuit de culoare albă dintr-o familie obișnuită", care "a decis să ia poziție pentru a asigura un viitor pentru poporul meu", Tarrant a spus că dorește ca atacul său să trimită un mesaj că "nicăieri în lume nu este sigur".

Vezi și: Teroristul din Noua Zeelandă, prezent de două ori în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel