ALERTĂ în Capitală: ANM, Cod Galben pentru București. Intervalul critic

ANM, prognoza meteo. COD PORTOCALIU - COD GALBEN, zonele vizate
ANM, prognoza meteo. COD PORTOCALIU - COD GALBEN, zonele vizate

Meteorologii au emis o alertă meteo pentru Capitală. Intervalul critic pentru București va fi din această seară, de la ora 20:00 până la ora 03:00. 

Conform ANM, în Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20:00 şi 3:00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră.

Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore.

Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 - 50 de km/oră.

[citeste si] 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut apel la bucureșteni să stea în case începând cu ora 18:00. 

ANM: Cod galben de furtuni în Capitală şi mai multe judeţe. De la ce oră se intensifică vijelia în Bucureşti / Gabriela Firea le cere bucureştenilor să stea acasă în această seară
"După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica, intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem între orele 20.00 şi 1,2,3 noaptea, când norii de furtună îşi vor face apariţia şi aici şi intensificările de vânt le apreciem în jurul a 55-65 de kilometri pe oră. De asemenea, vântul poate lua aspect de vijelie, este posibil ca, în anumite cartiere, să atingă chiar viteze mai mari de 65 de kilometri pe oră", a precizat meteorologul Gabriela Băncilă, la comandamentul de urgenţă care a avut loc la Primăria Capitalei.

Meteorologii au mai anunţat că, în medie, cantităţile de apă vor atinge, în Capitală, 25 de litri pe metru pătrat, dar e posibil ca în unele cartiere aceste cantităţi să fie chiar mai ridicate, în jurul a 30-35 de litri pe metru pătrat.

"Mare parte din aceste cantităţi se vor înregistra într-un interval scurt de timp, o oră, o oră şi jumătate, cel mult două ore. După ora 3 noaptea, treptat, fenomenele se vor diminua ca intensitate. Până dimineaţă, ploaia se va opri. Vântul va mai avea intensificări şi pe parcursul zilei de mâine (joi-n.r.) în zona municipiului Bucureşti, dar vorbim de rafale până la cel mult 40-50 kilometri la oră", a completat meteorologul.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut bucureştenilor să stea acasă în această seară.

"Dacă în această seară, nu au drumuri urgente, strict necesare, să rămână acasă pentru că, după ora 20.00, vor începe aceste fenomene meteorologice extreme, vântul care va avea aspect de vijelie şi este bine să ne protejăm chiar dacă instituţiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situaţii", a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea vrea ca şcolile din Capitală să încheie azi cursurile de la ora 17:00

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus, miercuri, în cadrul comandamentului de urgenţă, ca şcolile din Bucureşti să îşi încheie cursurile miercuri de la ora 17:00, în contextul furtunii anunţate de meteorologi.

Mihaela Ciho, inspector şcolar general adjunct, a declarat că a transmis o notă de informare către toate unităţile de învăţământ din Bucureşti privind avertizările meteorologilor.

"La nivelul inspectoratului şcolar, în cursul acestei dimineţi, am transmis o notă de informare către toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti privind avertizarea meterologică. Este cunoscut faptul că în municipiul Bucureşti, practic, sunt cuprinşi 250.000 de elevi şi preşcolari în învăţământul de stat şi 30.000 de elevi şi preşcolari în învăţământul privat. Este foarte important să luăm toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa acestora. Având în vedere informarea meteorologică de la această oră, astăzi vom lua măsura analizării în consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în programul de după-amiază, astfel încât cursurile să se încheie cel târziu la ora 19", a declarat inspectorul şcolar general adjunct.

Primarul general al Capitalei a propus însă ca şcolile să-şi încheie cursurile de la ora 17.00.

"Pentru siguranţă, eu înţeleg că de la ora 17.00 ar fi mai înţelept să se înceapă închiderea cursurilor pentru a ajunge elevii acasă, pentru că nu toţi stau în proximitatea şcolilor, există şi situaţii în care transportul este puţin mai departe de şcoală, pentru a ajunge acasă", a declarat Gabriela Firea.

 Edilul a mai cerut Enel şi Luxten să verifice stâlpii de electricitate, ca aceştia să fie bine ancoraţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel