Alegeri Ucraina. Tusk, discurs în ucraineană la Kiev

Donald Tusk
Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a atras atenţia marţi ucrainenilor, în contextul apropierii unui scrutin prezidenţial extrem de incert, în legătură cu "populismul", "naţionalismul radical" şi "luptele intestine" care constituie "cel mai bun cadou" pentru Rusia, relatează AFP. 

"Luptele intestine din ţările noastre sunt cel mai bun cadou" pentru Rusia şi riscă "să afecteze solidaritatea actuală între Bruxelles şi Kiev", a declarat Tusk, care este şi fost premier polonez, într-un discurs susţinut în ucraineană în parlamentul de la Kiev. Tusk i-a îndemnat de asemenea pe ucraineni să reziste "tentaţiei naţionalismului radical şi populismului" şi "să protejeze valorile fundamentale" printre care "libertatea, drepturile omului, respectarea minorităţilor, libertatea de gândire şi de exprimare". 

Tusk le-a adus un omagiu celor circa 100 de ucraineni ucişi la Kiev în urma cu cinci ani în timpul represiunii sângeroase împotriva mişcării pro-europene Maidan, care a dus în cele din urmă la fuga în Rusia a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la venirea la putere a prooccidentalilor. 

"Lecţia de curaj pe care aţi oferit-o întregii lumi în februarie acum cinci ani ne-a schimbat pe toţi. Ucraina a arătat că binele poate învinge răul", a mai spus el, reproşând statelor occidentale că nu au susţinut suficient de mult Kievul. "Partenerii voştri nu v-au ajutat întotdeauna cum ar fi trebuit, ştiu foarte bine", a declarat Tusk. Dar "suntem alături de voi" şi "vrem să vă ajutăm în continuare", pentru că "Europa nu există fără Ucraina", a mai afirmat el, stârnind ovaţii din partea deputaţilor şi responsabililor guvernamentali. 

Vezi şi: Tăriceanu, mesaj pentru Iohannis: Să reflecteze foarte serios

Toader, OUG procuror european. Sergiu Andon observă un lucru important

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel