Urmărește emisiunea live


Alegeri Turcia. Țara este mai scindată ca niciodată

Recep Erdogan
Recep Erdogan

Primele rezultate ale alegerilor din Turcia indică drept câștigătoare opoziția din Ankara și Istanbul, transmite The Guardian.

Mass-media de stat a informat duminică că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdoğan a pierdut controlul asupra Ankarei în fața candidatului la funcția de primar Mansur Yavas, o lovitură semnificativă pentru AKP, încheind astfel 25 de ani de dominație a partidului islamist asupra capitalei.

În Istanbul, principalul candidat al opoziției, Ekrem İmamoglu, a declarat în primele ore ale zilei că a câștigat cu aproape 28.000 de voturi asupra candidatului AKP și a fostului prim-ministru Binali Yildirim.

Dar, câteva minute mai târziu, șeful filialei AKP din Istanbul a declarat că Yildirim a câștigat cu aproximativ 4.000 de voturi.
Câteva revizuiri sunt așteptate și luni noapte, în ceea ce ar fi trebuit să fie alegerile locale de rutină din Turcia, care, în schimb, s-au transformat într-un referendum asupra domniei lui Erdogan de 16 ani, din moment ce a încercat să soluționeze dificultățile economice ale țării prin sprijinul său popular.

Independența băncii centrale

Pe măsură ce țara a digerat rezultatele în dimineața zilei de luni, agenția de rating Moody's a avertizat că răspunsul lui Erdoğan la criza financiară a riscat renunțarea la capital. De asemenea, a pus sub semnul întrebării independența băncii centrale a țării, a declarat Moody's. Berat Albayrak, ministrul finanțelor din Turcia și fiul lui Erdogan, a promis că reformele financiare vor fi dezvăluite la scurt timp după alegerile locale.

Rezultatele inițiale ale alegerilor marchează prima înfrângere semnificativă pentru AKP-ul de la guvernare, de la prima preluare a puterii în 2002. "Fiecare câștig și orice pierdere este voința poporului nostru și o cerință a democrației care trebuie recunoscută", a spus Erdogan la Istanbul. "Vom recunoaște că am câștigat inimile poporului nostru în zonele pe care le-am câștigat și vom recunoaște că nu am reușit suficient în zonele pe care le-am pierdut", a mai spus el.

AKP a obținut aproape 45% din voturi, după ce au fost numărate 90% din cele 194.000 de urne, potrivit postului de televiziune TRT. Partidul principal de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a reprezentat 30% din total.

Partidul pro kurd a câștigat două orașe importante

Partidul Democrat Popular Pro-Kurd (PDP) a reușit să-și recâștige mai multe locuri în sud-estul principal al Kurdish-ului, unde guvernul a înlocuit în trecut funcția de primar aleasă cu guvernatori, după ce a afirmat că oficialii retrași aveau legături cu militant PKK sau Partidul Muncitorilor din Kurdistan. AKP a pierdut controlul asupra a două orașe. Alegerile au fost marcate și de episoade de violență răzlețe. Cel puțin patru persoane au fost ucise în sudul și estul Turciei și zeci de răniți în ciocniri legate de alegeri în orașul majoritar kurd Diyarbakir.

Iar în Istanbul, poliția a declarat că o persoană a fost înjunghiată într-o bătaie care a izbucnit între 15 persoane din districtul Kadıköy.

 

Puterile străine

Durata mandatului lui Erdogan s-a remarcat prin creșterea economică constantă, dar criza monetară de anul trecut a declanșat oficial o recesiune de luna trecută. Inflația se situează la circa 20%, iar asta s-a regăsit în creșterea costurilor de trai pentru alegătorii AKP majoritatea din clasa muncitoare.

Deși președintele nu a participat la vot, el a făcut campanie neobișnuită în ultimele săptămâni în încercarea de a atrage atenția asupra economiei. El a încadrat alegerile locale ca o chestiune de "supraviețuire națională", acuzând partidele de opoziție de legăturile cu terorismul și învinuind puterile străine de inflație, în încercarea de a submina țara.

Alegerile de duminică au marcat și primul test pentru Erdogan de la alegerile de anul trecut, în cadrul unui nou sistem de guvernare care a conferit președinției puteri extinse.

 Vezi și: Alegeri Turcia. Doi morţi în urma unei dispute în faţa unui birou de vot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel