Alegeri prezidențiale - O nouă candidatură puternică, anunțată în Ucraina

Un al treilea candidat la președinția Ucrainei şi-a anunţat intrarea în cursa electorală.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a făcut publică marţi intenţia de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 31 martie, promiţând să lanseze procesul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează AFP. 'Sentimentul unei profunde responsabilităţi în faţa ţării mele, a compatrioţilor mei (...) m-a motivat să înaintez încă o dată candidatura mea la funcţia de preşedinte al Ucrainei', a declarat Poroşenko, ales în 2014 în urma mişcării prooccidentale Maidan, în timpul unei reuniuni a susţinătorilor săi la Kiev. 'Le cer alegătorilor un nou mandat pentru a garanta caracterul ireversibil al integrării noastre europene şi euro-atlantice (...), pentru a reînnoi integritatea teritorială a Ucrainei şi a aduce pace în Ucraina', a continuat el.

Poroşenko a promis că va depune în 2024, la finalul unui nou mandat, o cerere oficială de aderare a Ucrainei la UE şi pentru obţinerea de la NATO a unui plan de acţiune în vederea aderării. 'Doar o aderare deplină la UE şi NATO va garanta în mod definitiv şi ireversibil independenţa şi securitatea noastră', a subliniat şeful statului ucrainean.

Citește și: Biserica Ortodoxă, obligată să-şi schimbe denumirea. Unde se întâmplă

Nu e sigur de un al doilea mandat

Supranumit 'regele ciocolatei' pentru că a făcut avere în industria dulciurilor, fostul miliardar în vârstă de 53 de ani a fost ales preşedinte în mai 2014 după ce manifestaţii de amploare care au avut loc la Kiev au dus la destituirea predecesorului său şi la o criză deschisă cu Rusia vecină. Ajuns la putere într-un moment critic pentru Ucraina, acest bărbat impozant şi cu o lungă carieră politică promitea atunci să stăvilească corupţia omniprezentă, să adopte reforme de fond şi să pună capăt 'în câteva zile' conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării, conflict care a făcut de atunci peste 10.000 de morţi.

Chiar dacă înfiinţarea în Ucraina a unei Biserici Ortodoxe independente de tutela religioasă a Moscovei a dat un mic impuls popularităţii sale, realegerea lui este departe de a fi sigură. Poroşenko este devansat în sondaje de fostul premier populist Iulia Timoşenko şi se află pe poziţii de egalitate cu un rival neaşteptat, popularul comediant Volodymyr Zelenski.

Citește și: Fostul premier Iulia Timoşenko candidează la alegerile prezidenţiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel