Alegeri prezidențiale, liste semnături false. Piperea: Președintele AEP s-a autoincriminat când a spus asta! Parchetul General să se sesizeze

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat situația listelor cu semnături false depuse la BEC și ultimele declaraţii ale președintelui AEP.

"Este un scandal colosal! Pune în discuţie întregul fundament democratic al statului român. Dacă este real ce se susţine, devreme ce s-au făcut nişte denunţuri penale, înseamnă că suntem într-o situaţie nemainîtâlnită în istorie, în care deşi se anunţă că unii au sute de mii, milioane de semnături de susţinere, în realitate doar 200.00 - 300. 000 din ele sunt considerate valabile, cu restul nu se spune ce se întâmplă. Problema cu domnul preşedinte AEP, care a făcut declaraţia că toate dosarele conţin semnături false, este că în momentul în care a pronunţ această frază s-a autoincriminat şi a incriminat pe toată lumea care este în BEC sau a avut legătură cu aceste semnături. De ce spun asta...

În Codul penal există o reglementare, o incriminare care se numește "omisiunea sesizării organelor de cercetare penală", care spune aşa: dacă un funcționar public, în exerciţiul atribuţiilor sale, descoperă o infracţiune este obligat să sesizeze organele penale pentru că, dacă nu face acest lucru, acel funcţionar intră în puşcărie pentru omisiunea sesizării. Este şi mai gravă situaţia pentru că acelaşi domn a spus că s-a făcut o astfel de sesizare doar împotriva celor pentru care BEC a considerat că nu ar fi trebuit să intre în cursă, nu şi pentru ceilalţi. Acest lucru este extraordinar de grav pentru că tu declari public ce ai observat şi că nu faci plângere, sesizare, denunţ penal ci doar acolo unde ai avut curajul să îi scoţi din curs pe 1, 2 dintre candidaţi", a spus Gheorghe Piperea, în emsiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

"Parchetul General să se sesizeze din oficiu"

"A treia chestiue. Multă lume se întreabă "dar nu cumva responsabilitate aparţine celui care, acolo, pe plan local, unde s-au strâns acele semnături, este singurul vinovat pentru falsul acesta?". Categoric nu. În Codul penal este incriminat şi uzul de fals. Domnul Zegrean a zis că se face şi declaraţie pe proprie răspundere că sunt semnături reale, de către candidat, şi acesta poate să fie supus unei cercetări penale pentru uz de fals. Cel care se foloseşte de înscrisuri false pentru a obţine efecte juridice se face vinovat şi este pasibil de uz de fals. Este şi responsabilitatea lui. Dacă ştie, dacă şi-a asumat acest lucru. Ar trebui ca cineva să facă acel denunţ, iar dacă acel denunţ nu există Parchetul General să se sesizeze din oficiu", a mai spus Piperea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel