Alegeri prezidențiale, în Kazahstan, după 30 de ani

Alegătorii din fosta republică sovietică Kazahstan merg duminică la urne pentru a alege un nou preşedinte, pentru prima dată în trei decenii, relatează dpa.

Scrutinul prezidenţial anticipat are loc după ce în martie liderul autocrat Nursultan Nazarbaev a demisionat, spre surprinderea generală, şi este aproape sigur că el se va încheia cu victoria preşedintelui interimar Kasîm-Jomart Tokaev. Tokaev, în vârstă de 66 de ani, are şase adversari în această cursă, dar niciunul dintre ei nu este prea cunoscut marelui public, iar în schimb preşedintele interimar se bucură de susţinerea a numeroase celebrităţi şi a avut la dispoziţie resursele statului pentru campanie.

Aproape 10 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze în cadrul scrutinului care se încheie la ora 14.00 GMT. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) urma să prezinte luni în cadrul unei conferinţe de presă o evaluare a procesului electoral.

"Kazahstanul va rămâne probabil un regim la fel de autoritar"

"Sub Tokaev, Kazahstanul va rămâne probabil un regim la fel de autoritar cum a fost sub Nazarbaev", a estimat Diyar Autal, analist asociat la Centrul Davis pentru studii ruse şi eurasiatice al Universităţii Harvard.

Nazarbaev s-a aflat la conducerea Kazahstanului din 1989, mai întâi în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, iar apoi ca preşedinte după declararea independenţei republicii în 1991, fiind ulterior reales de nenumărate ori cu o majoritate covârşitoare. Va dispune de puteri extinse chiar şi plecat din funcţie, datorită unei legi adoptate în 2018 şi în virtutea statutului său de 'Tată al naţiunii", care îi garantează imunitatea judiciară şi un rol influent în societate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel